Τα Κέντρα Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών δεν πραγματοποιούν τις προγραμματισμένες ανοιχτές βραδιές για το κοινό, έως το τέλος του Μαρτίου, στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Στο διάστημα αυτό, η ομάδα του Αστεροσκοπείου θα ενημερώνει το κοινό για τα ενδιαφέροντα αστρονομικά φαινόμενα που μπορεί ο καθένας να παρατηρεί ακόμη και από την αυλή, το μπαλκόνι ή την ταράτσα του σπιτιού του. Ο μήνας Μάρτιος ενδείκνυται για την παρατήρηση των πλανητών: Άρη, Δία, Κρόνου και Αφροδίτης.
Αστεροσκοπείο Αθηνών
Δείτε αστρονομικά φαινόμενα από το μπαλκόνι του σπιτιού σας!
17/03/2020Παρατήρηση Κρόνου, Δία και Άρη
Ένα πολύ εντυπωσιακό φαινόμενο θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε αύριο τα ξημερώματα. Την Τετάρτη 18/03/2020, με καταλληλότερες ώρες μεταξύ 05:00 και 06:00, θα είναι ορατοί στον νοτιοανατολικό ουρανό οι πλανήτες Κρόνος, Δίας, Άρης, καθώς και η Σελήνη.
Τα τρία ουράνια σώματα Δίας, Άρης και Σελήνη, θα βρίσκονται σε πολύ κοντινή περιοχή του ουρανού, στον αστερισμό του Τοξότη, σχεδόν σε μια ευθεία μεταξύ τους. Λίγο ανατολικότερα θα φαίνεται και ο Κρόνος.
Το φαινόμενο κατά το οποίο παρατηρούμε σε σχετικά κοντινές αποστάσεις πάνω στην ουράνια σφαίρα, πλανήτες ή και την Σελήνη ονομάζεται σύνοδος.
Την Τετάρτη επομένως τα ξημερώματα, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μια εντυπωσιακή σύνοδο, ορατή με γυμνό οφθαλμό, καθώς οι συγκεκριμένοι πλανήτες (Κρόνος, Δίας και Άρης) είναι λαμπερά αντικείμενα και εύκολα αναγνωρίσιμοι ακόμα και από έναν αρχάριο παρατηρητή.
Οι συγκεκριμένοι πλανήτες θα εξακολουθούν να είναι ορατοί τις πρωινές ώρες για όλο τον Μάρτιο, με τις αποστάσεις μεταξύ τους να μεταβάλλονται.
Παρατήρηση της Αφροδίτης
Η πλανήτης Αφροδίτη θα είναι επίσης ορατός για όλο τον Μάρτιο, στον δυτικό ορίζοντα, μετά την δύση του ηλίου και για λίγες ώρες μετά. Καιρού επιτρέποντος, μπορούμε εύκολα να παρατηρούμε την Αφροδίτη από τις 19:00 ως τις 21:00. Στις περιπτώσεις, όπως αυτές τις μέρες, που φαίνεται μετά την δύση του Ηλίου, την ονομάζουμε στην λαϊκή μας παράδοση Αποσπερίτη. Όταν συμβαίνει να την παρατηρούμε πρωινές ώρες, την ονομάζουμε Αυγερινό.
Καλή παρατήρηση!