Η πιο μαγική εποχή του χρόνου έφτασε και μας καλεί να τη γιορτάσουμε με τα πιο αγαπημένα μας πρόσωπα. Λίγοι καλοί φίλοι, αγαπημένοι συγγενείς πρωταγωνιστούν στα σπιτικά καλέσματα και συνθέτουν μια εορταστική ατμόσφαιρα που συνιστά την καλύτερη ευκαιρία για ευφάνταστα cocktails «πασπαλισμένα» με τη μαγεία των ημερών. Είτε πρόκειται για μικρή οικογενειακή συγκέντρωση ή για ένα λαμπερό χριστουγεννιάτικο party, τα γιορτινά αυτά cocktails θα κλέψουν τις εντυπώσεις.
H λίστα περιλαμβάνει ένα σύνολο ευφάνταστων δημιουργιών όπως το Spiced Apple Crumble και η Mulled Margarita, τις οποίες φέρνει στο προσκήνιο η κορυφαία πλατφόρμα World Class by Diageo που μεταξύ άλλων αναδεικνύει κάθε χρόνο τους κορυφαίους bartenders του πλανήτη. Βασικό χαρακτηριστικό όλων, η εύκολη διαδικασία παρασκευής τους στο σπίτι που τα καθιστά πρωταγωνιστές των εορταστικών συγκεντρώσεων.
Για τη δημιουργία αυτών των cocktail που απογειώνουν την εμπειρία της γεύσης, χρησιμοποιούνται ως βάση κορυφαία και εκλεπτυσμένα spirits, όπως η τεκίλα Don Julio, το ρούμι Ron Zacapa 23, το blended scotch whisky Johhnie Walker Gold Laber Reserve και το αμερικάνικο Bulleit Bourbon ουίσκι, αλλά και η εκλεκτή vodka Cîroc που παράγεται από γαλλικά σταφύλια, η ολλανδική premium vodka Ketel One, το δημοφιλές σκοτσέζικο single malt whisky Cardhu, το πολυβραβευμένο gin Tanqueray No. Ten και το ξεχωριστό malted whiskey The Singleton of Dufftown τα οποία αποτελούν μέρος της εξαιρετικής συλλογής του luxury portfolio της εταιρείας.
Είτε πρόκειται για κάποιο party ή χριστουγεννιάτικο τραπέζι, είτε για ένα χαλαρωτικό απόγευμα στο καναπέ του σπιτιού, τα παρακάτω 10 cocktails θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό και θα συνοδεύσουν ιδανικά τις πιο ατμοσφαιρικές στιγμές του έτους.
Εδώ θα δείτε τα top 10 cocktail των Χριστουγέννων καθώς και τις συνταγές παρασκευής τους:
1. Spiced Apple Crumble – Zacapa
Χρόνος παρασκευής: 1 λεπτό
Δυσκολία: 1/5
Περιεκτικότητα σε αλκοόλ: 11g
Ποιο είναι το καλύτερο επιδόρπιο; Η σωστή απάντηση είναι «όλα! ». Αν πρέπει όμως να διαλέξουμε δε θα λέγαμε όχι σε μία κλασική μηλόπιτα. Ο συνδυασμός της γλυκιάς γεύσης του μήλου με την πικάντικη γεύση της κανέλας, αποτελεί ένα εξαιρετικό χειμωνιάτικο γλυκό και μια συναρπαστική έμπνευση για ένα γιορτινό cocktail. Μπορεί να μην μπορείτε να το απολαύσετε μαζί με παγωτό, όμως το πλούσιο Zacapa Rum Spiced Apple Crumble συνδυάζει εξαιρετικά τη γλυκιά γεύση του μήλου, με την πλούσια και μεστή γεύση του ρουμιού Zacapa και τις πικάντικες γεύσεις της κανέλας και του ginger, οδηγώντας σε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Η βάση από ρούμι συνοδεύει ιδανικά το gingerale, δημιουργώντας μια βαθιά καπνιστή γεύση, που θυμίζει κάστανο και συμπληρώνει τις πικάντικες νότες των μπαχαρικών. Τα συστατικά είναι εύκολο να βρεθούν: αν αποφασίσετε να το φτιάξετε τελευταία στιγμή, μπορείτε να βρείτε εύκολα το χυμό, το gingerale και την κανέλα στο κοντινότερο σουπερμάρκετ, ενώ ο χρόνος προετοιμασίας παίρνει λιγότερο από ένα λεπτό – έτσι οι καλεσμένοι δεν θα περιμένουν καθόλου. Τα μόνα εργαλεία κουζίνας που θα χρειαστείτε είναι ένας τρίφτης για την κανέλα, και ένα μαχαίρι και επιφάνεια κοπής για το μήλο – αντικείμενα που βρίσκονται σε κάθε σπίτι.
Συστατικά:
– 35ml Zacapa Rum
– 110ml χυμός μήλου
– 10ml ginger ale
– 1 ξυλάκι κανέλας
– 1 μήλο για το γαρνίρισμα
Μέθοδος:
1. Προσθέστε το ρούμι Zacapa και το χυμό μήλου σε ένα ποτήρι Highball.
2. Προσθέστε πάγο και συμπληρώστε με gingerale, ολοκληρώνοντας με λίγα ακόμα παγάκια.
3. Τρίψτε το ξυλάκι κανέλας πάνω από το ποτό (περίπου ¼κουταλάκι του γλυκού είναι αρκετό).
4. Κόψτε μία λεπτή φέτα μήλου μαζί με τη φλούδα για το γαρνίρισμα.
2. Mulled Winter Margarita – Don Julio Blanco
Χρόνος παρασκευής: 1 λεπτό
Δυσκολία: 1/5
Περιεκτικότητα σε αλκοόλ: 88g
Όποιος έχει επισκεφτεί χριστουγεννιάτικες αγορές στην Ευρώπη θα γνωρίζει το γιορτινό άρωμα του ζεστού κρασιού. Αυτό το θερμαντικό μείγμα μπαχαρικών, πορτοκαλιού, μελιού και κόκκινου κρασιού σερβίρεται σε πλαστικά ποτήρια και το απολαμβάνουν τα πλήθη των επισκεπτών που ψωνίζουν για τα Χριστούγεννα. Όπως ήδη θα μαντέψατε, η Mulled Winter Margarita διαθέτει κάποια από αυτά τα συστατικά – κόκκινο κρασί, μπαχαρικά, σιρόπι και εσπεριδοειδή – αλλά μερικές αλλαγές τη διαχωρίζουν από το πιο κοινό γιορτινό ποτό: πιο σημαντικά, η προσθήκη τεκίλας. Είναι εύκολο να βρείτε τα περισσότερα συστατικά, αν και μπορεί να χρειαστεί να ψάξετε online για το σιρόπι μπαχαρικών. Αν ανησυχείτε ότι δεν θα καταφέρετε να το βρείτε έγκαιρα (και δεν φοβάστε να σηκώσετε τα μανίκια σας) μπορείτε να το ετοιμάσετε στο σπίτι. Προσθέστε ίσες ποσότητες νερού και ζάχαρης Demerara σε μια κατσαρόλα, προσθέστε μερικά γαρύφαλλα, μια πρέζα μπαχάρι, ένα ξυλάκι κανέλας, μερικές σταφίδες και περίπου ένα τέταρτο από ένα ολόκληρο μοσχοκάρυδο, τριμμένο. Ανακατέψτε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, φροντίζοντας να μην βράσει. Αφήστε το να κρυώσει και περάστε το από ένα σουρωτήρι για να αφαιρέσετε τα μπαχαρικά. Διατηρήστε το σε ένα μπουκάλι με καπάκι ή ένα βαζάκι που να κλείνει καλά.
Συστατικά:
– 200ml τεκίλα Don Julio Blanco
– 200ml Merlot
– 80ml σιρόπι μπαχαρικών
– 100ml φρεσκοστυμμένος χυμός λεμονιού
– 1 πορτοκάλι για το twist
Μέθοδος:
1. Γεμίστε μια μεγάλη κανάτα με πάγο.
2.Προσθέστε όλα τα συστατικά στην κανάτα και ανακατέψτε.
3. Σερβίρετε σε ποτήρια tumbler και γαρνίρετε με φλούδα πορτοκαλιού (με όσο το δυνατόν λιγότερο από το λευκό κομμάτι), πιέζοντας τη φλούδα πάνω από το ποτό για να απελευθερωθούν τα έλαια.
3. Champagne Cosmo – Cîroc Vodka
Χρόνοςπαρασκευής: 1 λεπτό
Δυσκολία: 2/5
Περιεκτικότητα σε αλκοόλ: 15g
Δεν υπάρχουν πολλά ποτά που να δείχνουν τόσο εκλεπτυσμένα όσο ένα κοκτέιλ με σαμπάνια και αυτή η γεμάτη χρώμα εκδοχή θα ικανοποιήσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς καλεσμένους σας. Μην αφήσετε το βαθύ ροζ χρώμα του να σας ξεγελάσει, συνδυάζει εξαιρετικά τις όξινες γεύσεις του cranberry και του lime με την αναζωογονητική αίσθηση της ξηρής σαμπάνιας. Το twist πορτοκαλιού προσδίδει ένα μοναδικό άρωμα εσπεριδοειδών και αναδεικνύει τις εορταστικές γεύσεις. Ιδανικά, θα ήταν καλό να χρησιμοποιήσετε ένα shaker για cocktail για να ανακατέψετε, να παγώσετε και να αραιώσετε σωστά τα συστατικά. Κάτι σημαντικό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι, αν δεν θέλετε να μάθετε πώς αισθάνονται οι νικητές της F1, η σαμπάνια δεν πρέπει να μπει στο shaker. Μόνο όταν θα έχετε ανακατέψει τα υπόλοιπα υλικά και θα έχετε περάσει το μείγμα από σουρωτήρι μέσα στο ποτήρι που θα το σερβίρετε, θα συμπληρώσετε με τη σαμπάνια για να ολοκληρωθεί το ποτό. Σερβίρεται ιδανικά σε ποτήρι σαμπάνιας, καθώς το στενό άνοιγμα του ποτηριού δεν επιτρέπει στο ανθρακικό να εξατμιστεί γρήγορα. Αν όμως δεν έχετε τέτοιο ποτήρι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εναλλακτικά ένα coupe ή ακόμα και ένα ποτήρι κρασιού.
Συστατικά:
– 35ml vodka Cîroc
– 45ml χυμός cranberry
– 35ml σαμπάνια
– 10ml φρέσκος χυμός lime (περίπου μισό lime)
– 1 πορτοκάλι για το twist
Μέθοδος:
1. Προσθέστε τη Vodka Cîroc, το χυμό Cranberry, το χυμό lime και τον πάγο σε ένα shaker και ανακατέψτε για λίγα δευτερόλεπτα (8-10 δευτερόλεπτα είναι αρκετά).
2. Περάστε το μείγμα από ένα σουρωτήρι μέσα σε ένα παγωμένο ποτήρι σαμπάνιας.
3. Συμπληρώστε με σαμπάνια.
4. Γαρνίρετε με μία φλούδα πορτοκαλιού.
5. Χρησιμοποιείστε έναν αποφλοιωτή λαχανικών ή ένα κοφτερό μαχαίρι για να αφαιρέσετε μια φλούδα 1 cm από το πορτοκάλι (προσπαθήστε να αποφύγετε το λευκό κομμάτι όσο το δυνατόν .γίνεται), και στρίψτε τη φλούδα πάνω από το ποτήρι για να απελευθερωθούν τα έλαια.
4. Candy Cane Cocktail – Ketel One Vodka (το cocktail που βλέπετε στην cover photo)
Χρόνος παρασκευής: 1 λεπτό
Δυσκολία: 2/5
Περιεκτικότητα σε αλκοόλ: 21g
Το καλύτερο με τη vodka είναι ότι μπορείτε να δημιουργήσετε εκχυλίσματα με σχεδόν οτιδήποτε, από γλυκιά βανίλια μέχρι φλογερό τσίλι. Και δεν χρειάζεται καν να το αφήσετε στους ειδικούς! Αν έχει τύχει να ρίξετε μια ματιά στο Pinterest πριν τις γιορτές, θα έχετε προσέξει ότι υπάρχουν ιδέες για να δημιουργήσετε στο σπίτι πληθώρα εκχυλισμάτων και γεύσεων που θα προσθέσουν μια ξεχωριστή νότα στα εφευρετικά σας cocktail. Λίγα πράγματα θυμίζουν το εορταστικό πνεύμα όσο τα λευκά και ροζ ριγέ candy canes – έτσι αποτελούν το τέλειο συστατικό για ένα γιορτινό εκχύλισμα. Το συγκεκριμένο θα πρέπει να το ετοιμάσετε από πριν γιατί η vodka θα χρειαστεί μερικές μέρες (και συχνό ανακάτεμα) για να απορροφήσει σωστά τη γλυκιά, δροσερή γεύση της μέντας. Τέσσερις μέρες εκχύλισης αρκούν, αλλά θα είναι καλύτερο να το αφήσετε μία εβδομάδα αν θέλετε οι γεύσεις να απορροφηθούν πλήρως. Το χρώμα θα διαφέρει ανάλογα με τα candy canes που θα χρησιμοποιήσετε, αλλά αν προσθέσετε λίγο cherry brandy κατά τη διάρκεια της εκχύλισης, θα έχετε σίγουρα σαν αποτέλεσμα την ελαφριά ροζ απόχρωση που θέλετε.
Σαν προαιρετικό γαρνίρισμα για αυτό το γλυκό, αλλά δυνατό cocktail, προτείνουμε σπασμένα candy canes στο χείλος του ποτηριού. Εναλλακτικά, αν προτιμάτε τα ποτά σας λίγο πιο ξηρά, προσθέστε λίγο χυμό lime κατά τη διάρκεια της ανάμειξης για να εξισορροπήσετε τη γλυκύτητα.
Συστατικά εκχυλίσματος Candy Cane:
– 1 stick βανίλιας
– 6 candy canes (μεγέθους περίπου 15 εκ.)
– 1 φιάλη Ketel One Vodka
Συστατικά του cocktail:
– 50ml Candy Cane Vodka
– 25ml διαυγές Crème de Cacao (και λίγο ακόμα για το χείλος του ποτηριού)
– 1 dash Angostura bitters
– Λίγο cherry brandy για το χρώμα (προαιρετικά)
– Σπασμένα candy canes για το χείλος του ποτηριού
Candy Cane- Μέθοδος:
- Προσθέτουμε την Ketel One Vodka σε ένα βάζο με καπάκι.
- Κόβουμε το λοβό βανίλιας κατά μήκος με ένα κοφτερό μαχαίρι και τον προσθέτουμε στη vodka.
- Σπάμε ή κόβουμε τα candy canes (σπάστε τα με έναν πλάστη ή χρησιμοποιείστε πολυκόφτη κουζίνας).
- Προσθέτουμε τα σπασμένα candy canes στο βάζο με το λοβό βανίλιας και τη vodka. Προαιρετικά, προσθέτουμε λίγο cherry brandy για το χρώμα.
- Κλείνουμε το βάζο και το αφήνουμε σε ένα δροσερό, σκοτεινό μέρος για περίπου τέσσερις μέρες (και περισσότερο, αν γίνεται), κουνώντας περιστασιακά το βάζο για να ανακατευτούν τα υλικά.
- Όταν είναι έτοιμο, περνάμε το μείγμα από σουρωτήρι για να αφαιρέσουμε το λοβό βανίλιας και τα υπολείμματα.
Cocktail- Μέθοδος:
– Μέσα σε έναν πολυκόφτη, σπάμε τα candy cane μέχρι να έχουν την υφή λευκής ζάχαρης (αν δεν έχουμε πολυκόφτη, μπορούμε να σπάσουμε τα candy cane με έναν πλάστη).
– Περνάμε το χείλος ενός ποτηριού Martini ή coupe με Crème de Cacao και το καλύπτουμε με τα σπασμένα candy cane.
– Προσθέτουμε Candy Cane Vodka, το Crème de Cacao και τα Angostura bitters σε ένα shaker με πάγο. Ανακατεύουμε και περνάμε το μείγμα από το σουρωτήρι μέσα σε ένα ποτήρι Martini ή coupe (χρησιμοποιούμε λεπτό σουρωτήρι για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα).
5. Hot Rum Punch – Zacapa 23
Χρόνος παρασκευής: 3λεπτά
Δυσκολία: 2/5
Περιεκτικότητα σε αλκοόλ: 64g
Τα ομαδικά ποτά (Group serves) είναι σωτήρια για τον οικοδεσπότη την περίοδο των γιορτών, γιατί σημαίνει ότι περνάει ελάχιστο χρόνο στην κουζίνα και περισσότερο χρόνο με τους φίλους. Αν ψάχνετε για ένα ομαδικό ποτό με εύκολη προετοιμασία, αυτό το γευστικό punch με το καραμελένιο χρώμα είναι μια απλή επιλογή, ιδανική για τις κρύες βραδιές του χειμώνα. Τα περισσότερα από τα συστατικά βρίσκονται σε κάθε σπίτι, όπως το βούτυρο, το μέλι και ό,τι μπαχαρικά έχετε εύκαιρα, μαζί με το ρούμι, οπότε λογικά δεν θα χρειαστεί να ψάξετε κανένα συστατικό τελευταία στιγμή. Για την προετοιμασία θα χρειαστεί να ζεστάνετε τα συστατικά, αλλά μην σας πτοεί αυτό: η συνταγή είναι απλή αρκεί να αισθάνεστε άνετα να χρησιμοποιήσετε έναν βραστήρα και μια κατσαρόλα. Απλά προσθέστε τα συστατικά σε μια κατσαρόλα με ζεστό νερό, ανακατέψτε και σερβίρετε σε ένα μπολ για punch. Αν δεν έχετε εύκαιρο μπολ για punch, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια γερή κανάτα ή μπολ σερβιρίσματος, ενώ κούπες ή ποτήρια για Irish coffee μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντί για ποτήρια για punch.
Το βούτυρο δίνει στο punch μια υπέροχη μεταξένια υφή και ένα ίχνος αλμυρής γεύσης, που συνδυάζεται με τη γλυκύτητα από το ρούμι, ενώ τα αρωματικά γιορτινά μπαχαρικά ζωντανεύουν από τη θέρμη του ποτού. Τα μπαχαρικά είναι κεντρικό συστατικό αυτού του χειμωνιάτικου punch: αν θέλετε να αναδείξετε τα αρώματα ακόμα περισσότερο, μπορείτε να γαρνίρετε το κάθε ποτό με λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο.
Συστατικά:
– 200ml Zacapa Rum
– 1 κουταλιά σούπας βούτυρο
– Οποιοδήποτε από τα παρακάτω μπαχαρικά, ολόκληρα: κανέλα, μοσχοκάρυδο, τζίντζερ, γαρύφαλλο, καρδάμωμο
– 40ml μέλι
– 120ml ζεστό νερό
Μέθοδος:
1. Προσθέστε τα συστατικά σε μια κατσαρόλα με ζεστό νερό και ανακατέψτε.
2. Προσθέστε το μείγμα σε ένα μπολ για punch.
3. Σερβίρετε σε ποτήρια για punch.
6. The Martinez – Tanqueray No. Ten
Χρόνος παρασκευής: 3λεπτά
Δυσκολία: 2/5
Περιεκτικότητα σε αλκοόλ: 25g
Αν το απλό Martini φαίνεται λίγο ψυχρό για μια χειμωνιάτικη βραδιά, το θερμαντικό Martinez, με την απόχρωση ψημένου πορτοκαλιού και την επίγευση εσπεριδοειδών, είναι μια καλή επιλογή για βραδιές δίπλα στο τζάκι – ή για να το απολαύσετε μετά το φαγητό. Το Martinez ίσως παραείναι κλασικό, πολλά μπαρ το έχουν αποσύρει από τους καταλόγους τους και έχει σχεδόν περάσει στην αφάνεια, αλλά, ως ο προπομπός του σύγχρονου Martini, αξίζει λίγη προσοχή. Παραδοσιακά φτιάχνεται με το πιο γλυκό gin Old Tom, αλλά οι αρωματικές νότες εσπεριδοειδών του Tanqueray No. TEN δίνουν στο Martinez μια αναζωογονητική πινελιά στην αρχική του συνταγή.
Τα μόνα εργαλεία που θα χρειαστείτε είναι ένας αποφλοιωτής λαχανικών για τη φλούδα πορτοκαλιού, ένα δοχείο για να το ανακατέψετε κι ένα εργαλείο για το ανακάτεμα (για παράδειγμα μια κανάτα και ένα chopstick θα λειτουργήσουν μια χαρά αν δεν έχετε mixing glass και bar spoon), ένα σουρωτήρι, κι ένα κολωνάτο ποτήρι για το σερβίρισμα. Το ανακάτεμα των συστατικών με πάγο θα δροσίσει και θα αραιώσει το ποτό – για έξτρα παγωμένο σερβίρισμα, μπορείτε να βάλετε τα ποτήρια στην κατάψυξη για μισή ώρα πριν φτιάξετε το cocktail. Τα περισσότερα από τα συστατικά είναι πολύ κλασικά – το βερμούτ, το gin, τα bitters – αλλά το λικέρ Maraschino μπορεί να χρειαστεί λίγο προγραμματισμό για να το προμηθευτείτε (ίσως χρειαστεί να το αγοράσετε online ή να επισκεφτείτε μια ειδική κάβα). Όμως αξίζει τον κόπο, καθώς η γεύση αμυγδάλου που έχει θα προσθέσει βάθος στα ποτά σας και, αν ποτέ θελήσετε να φτιάξετε Manhattan, Aviation ή Hemingway Daiquiri, θα το έχετε ήδη στο ντουλάπι σας.
Συστατικά:
– 50ml Tanqueray No. TEN
– 25ml γλυκό βερμούτ
– 5ml λικέρ Maraschino
– 2 σταγόνες orange bitters
– 1 πορτοκάλι για το twist
– 1 κεράσι Maraschino
Μέθοδος:
1. Προσθέστετο gin Tanqueray No. TEN, το γλυκό βερμούτ και το λικέρ Maraschino σε ένα mixing glass μαζί με τα bitters.
2. Προσθέστε πάγο και ανακατέψτε για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να παγώσει το μείγμα – δοκιμάστε κάθε λίγη ώρα για να σιγουρευτείτε ότι το ποτό δεν έχει αραιωθεί πολύ.
3. Περάστε το μείγμα από ένα σουρωτήρι μέσα σε ένα ποτήρι Martini ή coupe.
4. Χρησιμοποιείστε έναν αποφλοιωτή λαχανικών για να αφαιρέσετε ένα κομμάτι από τη φλούδα του πορτοκαλιού (προσπαθήστε να έχετε όσο το δυνατόν λιγότερο από το λευκό μέρος), και στρίψτε το πάνω από το ποτήρι για να απελευθερωθούν τα έλαια.
5. Γαρνίρετε με ένα κεράσι Maraschino.
7. Nutty Rye Eggnog – Bulleit
Χρόνος παρασκευής: 1 λεπτό
Δυσκολία: 1/5
Περιεκτικότητα σε αλκοόλ: 18g
Ένα παραδοσιακό εορταστικό ποτό στις ΗΠΑ – και γνώριμη εικόνα σε πολλές Χριστουγεννιάτικες ταινίες – αυτό το αφρώδες, ανοιχτόχρωμο μείγμα spirit και γαλακτοκομικών έχει πολλές συνταγές και τρόπους παρασκευής, βάσεις από ρούμι και bourbon έως διαφορετικές αναλογίες γάλακτος και κρέμας γάλακτος (και πληθώρα προτάσεων για το τι μπορείτε να κάνετε με το αυγό).
Η βάση για αυτή τη συνταγή είναι whisky rye, ένα ξηρό spirit που δεν υπερκαλύπτει τη λεπτή γεύση των γαλακτοκομικών. Η μεστή γεύση του Bulleit Rye παρέχει μια στιβαρή βάση, που εξασφαλίζει ότι η γλυκύτητα της κρέμας γάλακτος, του αυγού και του σιροπιού δεν γίνεται υπερβολική – ειδικά όταν σερβίρεται σε συνδυασμό με τα συνηθισμένα γλυκίσματα των γιορτών. Σε κάθε περίπτωση, αν θέλετε να προσφέρετε στους καλεσμένους σας ένα πιο γλυκό ποτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε bourbon. Η προσθήκη της Porter προσδίδει στο ποτό το πιο σκούρο χρώμα και την ελαφριά γεύση βύνης.
Η χρήση του shaker θα εξασφαλίσει ότι θα πετύχετε τη σωστή υφή (αλλά αν δεν έχετε, ένα βαζάκι που κλείνει καλά θα λειτουργήσει μια χαρά). Για να διαλυθεί το αυγό και να δημιουργήσει την κρεμώδη υφή που παραδοσιακά έχει αυτό το ποτό, θα πρέπει να ανακατέψετε τα συστατικά δύο φορές – πρώτα χωρίς πάγο και μετά ξανά με τον πάγο. Η συνταγή είναι απλή: απλά προσθέστε τα συστατικά στο shaker, ανακατέψτε για να ενωθούν και σερβίρετε σε ποτήρια tumbler με πάγο για ένα τέλειο αποτέλεσμα.
Συστατικά:
– 50ml Bulleit Rye whiskey
– 15ml γάλα
– 15ml κρέμα γάλακτος
– 10ml σιρόπι ζάχαρης
– 1 αυγό
– 10ml Dublin Porter Guinness
– 1/4 κουταλάκι του γλυκού τριμμένη σοκολάτα
Μέθοδος:
1. Προσθέστε το whiskey Bulleit Rye, το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το σιρόπι ζάχαρης σε ένα shaker και προσθέστε το αυγό.
2. Ανακατέψτε για να ενωθούν τα συστατικά χωρίς να προσθέσετε πάγο (‘dry’ shake).
3. Προσθέστε πάγο και ανακατέψτε ξανά.
4. Προσθέστετην Dublin Porter Guinness σεέναποτήρι Old Fashioned glass.
5. Προσθέστε πάγο.
6. Περάστε το μείγμα του shaker μέσα από σουρωτήρι και προσθέστε το στο ποτήρι.
7. Γαρνίρετε με τριμμένη σοκολάτα.
8. Classic Single Malt Perfect Serve- Cardhu
Χρόνος παρασκευής: 1λεπτό
Δυσκολία: 1/5
Περιεκτικότητα σε αλκοόλ: 18g
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να απολαύσετε ένα καλό whisky – κάποιοι το αγαπούν σκέτο, άλλοι το θέλουν με πάγο, ενώ άλλοι προτιμούν να προσθέτουν λίγο νερό. Δεν είναι μόνο για να αραιώσουν το spirit, όμως – λίγο νερό, είτε όταν προστίθεται απευθείας ή μέσω του πάγου, λέγεται ότι αλλάζει τη σύσταση του ποτού, αναδεικνύοντας περισσότερη γεύση και άρωμα και αφαιρώντας λίγη από την οξύτητα. Τελικά, δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος – εξαρτάται μόνο από την προτίμησή σας. Έτσι, αν όντως επιλέξετε να απολαύσετε το whisky σας με νερό, το να το προσθέσετε λίγο λίγο θα είναι ο καλύτερος τρόπος για να βρείτε τη σωστή ισορροπία για το δικό σας γούστο. Αν δεν έχετε εμπειρία με το whisky, σας έχουμε ευχάριστα νέα: η μύηση δεν χρειάζεται να είναι δύσκολη. Ανάλογα τον τύπο, τι διαδικασία και την ωρίμανση, οι γεύσεις καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, από βαθιά και γήινη έως ελαφριά και γλυκιά. Για το συγκεκριμένο ποτό, προτείνουμε το Cardhu Single Malt, φτιαγμένο σε ένα από τα κορυφαία αποστακτήρια στο Speyside, στην καρδιά της χώρας του whisky. Ελαφρύ, απαλό, με ένα ίχνος γλυκού maltκαι χλωμό χρυσό χρώμα, δεν είναι πολύ βαρύ, και έτσι αποτελεί μια ήπια επιλογή για κάποιον που τώρα ξεκινά τη σχέση του με το spirit. Μια κλασική επιλογή για τις κρύες νύχτες του χειμώνα, το Scotch με πάγο είναι εύκολο στην παρασκευή και ιδανικό για χαλαρές βραδιές μπροστά στο τζάκι.
Συστατικά:
– 50ml Cardhu Single Malt Scotch whisky
– Πάγος (προαιρετικά)
Μέθοδος:
1. Προσθέστε ένα μεγάλο παγάκι (ή μερικά κανονικού μεγέθους) σε ένα ποτήρι tumbler.
2. Προσθέστε 50ml Cardhu Single Malt Scotch whiskey πάνω από τον πάγο και σερβίρετε.
9. Scotch Manhattan
Χρόνος παρασκευής: 1 λεπτό
Δυσκολία: 2/5
Περιεκτικότητα σε αλκοόλ: 19g
Θα το βρείτε να αναφέρεται καμιά φορά και ως Rob Roy, το Scotch Manhattan αντικαθιστά τη συνηθισμένη βάση από ουίσκι σίκαλης του κανονικού Manhattan με – το μαντέψατε – Scotch whisky. Η ζεστή χρυσοκόκκινη απόχρωση και οι σύνθετες γεύσεις του σημαίνουν ότι ταιριάζει γάντι σε εορταστικές περιστάσεις. Ακόμα καλύτερα, με την απλή διαδικασία παρασκευής του, αν θελήσετε να το φτιάξετε το σπίτι δεν θα χρειαστεί να περάσετε ώρες στην κουζίνα. Τέλειο για σας – ακόμα καλύτερο για τους καλεσμένους σας. Το γλυκό βερμούτ και η Angostura ισορροπούν τέλεια με την οξύτητα του whisky, ενώ το twist πορτοκαλιού προσδίδει ένα εορταστικό άρωμα εσπεριδοειδών. Η προετοιμασία μοιάζει με αυτή του Martinez– απλά προσθέστε το Scotch, το βερμούτ και την Angostura σε ένα mixing glass (μια κανάτα ή κάτι αντίστοιχο θα λειτουργήσει μια χαρά αν δεν έχετε εύκαιρο επαγγελματικό barkit), προσθέστε πάγο, και ανακατέψτε μέχρι να παγώσει. Επειδή σερβίρεται σκέτο (neat),ένα κολωνάτο ποτήρι θα βοηθήσει στο να κρατηθεί κρύο για περισσότερη ώρα, οπότε το ιδανικό είναι να περάσετε το μείγμα από σουρωτήρι μέσα σε ένα ποτήρι Martini ή coupe. Αν δεν έχετε ούτε το ένα ούτε το άλλο, ένα ποτήρι κρασιού είναι η επόμενη καλύτερη επιλογή – δεν θα φαίνεται τόσο όμορφο, αλλά θα λειτουργήσει μια χαρά. Όποιο ποτήρι και να διαλέξετε, αν το βάλετε στην κατάψυξη 30 λεπτά πριν θα έχετε σίγουρα ένα έξτρα παγωμένο ποτό. Αν μπορέσετε, χρησιμοποιείστε ένα κεράσι Maraschino για να το γαρνίρετε, αντί για ζαχαρωμένο κεράσι – η πολλή γλυκύτητα θα υποβαθμίσει τη γεύση του Scotch, ενώ το ίχνος γεύσης αμυγδάλου που προσδίδει το κεράσι maraschino θα το συμπληρώσει ιδανικά.
Συστατικά:
– 50ml Tanqueray No. TEN
– 50ml The Singleton of Dufftown
– 25ml γλυκό βερμούτ
– 1 σταγόνα Angostura
– 1 κεράσι Maraschino
– 1 πορτοκάλι για το twist
Μέθοδος:
1. Προσθέστε το whisky, το γλυκό βερμούτ και μια σταγόνα Angostura σε ένα mixing glass.
2. Προσθέστε πάγο και ανακατέψτε για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να παγώσει.
3. Περάστε το μείγμα από ένα σουρωτήρι μέσα σε ένα ποτήρι Martini ή coupe.
4. Χρησιμοποιείστε έναν αποφλοιωτή λαχανικών για να αφαιρέσετε ένα κομμάτι από τη φλούδα του πορτοκαλιού (προσπαθήστε να έχετε όσο το δυνατόν λιγότερο από το λευκό μέρος), στρίψτε το και τοποθετήστε στο χείλος του ποτηριού.
5. Γαρνίρετε με 1 κεράσι Maraschino
10. Hot Toddy – Johhnie Walker Gold Label
Χρόνος παρασκευής: 2 λεπτά
Δυσκολία: 1/5
Περιεκτικότητα σε αλκοόλ: 16g
Δεν υπάρχει καλύτερη περίσταση από τα κρύα βράδια για να πειραματιστείτε με ζεστά ποτά που θα προσφέρουν θαλπωρή στους καλεσμένους σας. Το hot toddy είναι παραδοσιακό ποτό για το χειμώνα, καθώς συνδυάζει εποχιακά φρούτα και μια στιβαρή βάση από σκούρο spirit. Το whisky, το μέλι και ο χυμός λεμονιού αποτελούν κλασικό συνδυασμό που δύσκολα πάει στραβά: η όξινη γεύση του λεμονιού μαλακώνει από το γλυκό μέλι, ενώ η απλότητα του ποτού επιτρέπει στις ισχυρές, κρεμώδεις νότες του Johnnie Walker να λάμψουν. Αποτελείται από συστατικά που βρίσκουμε εύκολα σε κάθε σπίτι, έτσι το μόνο εμπόδιο που μπορεί να συναντήσετε είναι ο εξοπλισμός που χρειάζεται: ένα bar spoon για το ανακάτεμα κι ένα ποτήρι για latte για το σερβίρισμα. Αν δεν έχετε bar spoon, ένα κανονικό κουτάλι θα λειτουργήσει (αρκεί να είναι αρκετά μακρύ για να μην κάψετε τα χέρια σας στο βραστό νερό).Το ποτήρι για latte έχει σημασία γιατί οτιδήποτε χρησιμοποιήσετε για να σερβίρετε το hot toddy πρέπει να είναι ανθεκτικό στη θερμότητα, ενώ το χερούλι προστατεύει τα δάχτυλά σας από το κάψιμο όσο το πίνετε. Αν δεν έχετε ποτήρια που να αντέχουν τη θερμότητα, μια απλή κούπα είναι οκ – το ποτό σας δεν θα δείχνει τόσο όμορφο, αλλά η γεύση του θα είναι τέλεια. Για να το σερβίρετε, γαρνίρετέ το με μια φέτα λεμονιού κι ένα ξυλάκι κανέλας. Αν θέλετε να δείξετε στους καλεσμένους σας πόσο τους νοιάζεστε, δοκιμάστε να καρφώσετε στη φλούδα του λεμονιού μερικά γαρύφαλλα για να προσθέσετε ακόμα περισσότερο άρωμα στο ποτό.
Συστατικά:
– 50ml Johnnie Walker Gold Label Reserve Scotch whisky
– 75ml βραστό νερό
– 25ml μέλι
– 25ml χυμός λεμονιού
– 1 φέτα λεμονιού
– 1 ξυλάκι κανέλας
Μέθοδος:
1. Τοποθετήστε ένα bar spoon με μέλι σε ένα ποτήρι για latte.
2. Προσθέστε το ζεστό νερό.
3. Προσθέστε το χυμό λεμονιού και ανακατέψτε.
4. Προσθέστετο Johnnie Walker Gold Label Reserve Scotch whisky και ανακατέψτε ξανά.
5. Γαρνίρετε με μια φέτα λεμονιού στην οποία θα έχετε καρφώσει μερικά γαρύφαλλα και με ένα ξυλάκι κανέλας.
Από την ίδρυσή του το 2009, το World Class των Reserve Brands της Diageo, αποτελεί την κορυφαία πλατφόρμα επικοινωνίας με στόχο την έμπνευση και μύηση του κοινού στο fine drinking. Ανεξαρτήτως αν επιλέγει κανείς να απολαύσει ένα καλό ποτό στο σπίτι ή στο αγαπημένο του μπαρ, το World Class φέρνει στο προσκήνιο το fine drinking, τάση εξίσου σημαντική όσο και το fine dining. Το World Class είναι επίσης ο θεσμός – αυθεντία σε ότι αφορά στην κουλτούρα των cocktail, από όπου μπορεί κάνεις να αντλήσει γνώσεις και στοιχεία για όλες τις νέες τάσεις, συνταγές και νέα για τον κόσμο των cocktails. Παράλληλα, με παρουσία σε περισσότερες από 60 χώρες, έχει αποτελέσει πόλο έμπνευσης, εκπαίδευσης και γνώσης για περισσότερους από 250.000 bartenders από όλον τον κόσμο, μέσω προγραμμάτων εκπαίδευσης και προβολής. To World Class διοργανώνει κάθε χρόνο το World Class Bartender of the Year, το θεσμό που αναγνωρίζεται από bartenders και κοινό ως η κορυφαία διάκριση που μπορεί να λάβει ένας επαγγελματίας του χώρου. Φέτος, μετά από τη διοργάνωση όλων των επιμέρους τοπικών διαγωνισμών, οι καλύτεροι bartenders στον κόσμο βρέθηκαν αντιμέτωποι στο Mεξικό με ανάδειξη της καναδής Kaitlyn Stewart ως World Class Bartender of the Year 2017!