Σήμερα, 27 Αυγούστου, η Εκκλησία γιορτάζει τη μνήμη του Αγίου Φανουρίου και οι εκκλησίες ευωδιάζουν μυρωδιές από τις πίτες αφιερωμένες στον Αγιο, τις Φανουρόπιτες. Ο chef Γιώργος Τσούλης δίνει την δική του συνταγή για Φανουρόπιτα.
Μια φίλη μου λέει “Ο Άγιος Φανούριος σκορπά την γενναιοδωρία του και ικανοποιείται με μια Φανουρόπιτα”. Η νηστίσιμη, γλυκιά πίτα, φτιάχνεται σαν τάμα στη μνήμη του Αγίου Φανουρίου ώστε Εκείνος να φανερώσει αντικείμενα που έχουν χαθεί ή ποτέ πριν δεν έχουν αποκτηθεί, είτε πρόσωπα που αγνοούνται.
Μονός αριθμός υλικών
Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη Φανουρόπιτα είναι συνήθως 7 ή 9 ή 11 – σε κάθε περίπτωση μονός αριθμός – καθώς οι αριθμοί 7 και 9 συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας, τις μέρες δημιουργίας, αλλά και τα Αγγελικά τάγματα. Κατά τη διάρκεια της παρασκευής της Φανουρόπιτας, η παράδοση θέλει να υπάρχει αναμμένο κερί και θυμίαμα, ενώ υπάρχει και η σχετική προσευχή. Φανουρόπιτα μπορούμε να κάνουμε όλο τον χρόνο – κάθε εκκλησία ορίζει μια ημέρα για το διάβασμα της πίτας στον Άγιο Φανούριο.
Ο υπέροχος chef Γιώργος Τσούλης δίνει την δική του συνταγή για Φανουρόπιτα.
Υλικά
Εκτέλεση
1
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C στον αέρα.
2
Βάζουμε σε ένα μπολ το νερό, το ηλιέλαιο και τον χυμό πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός και αφήνουμε στην άκρη.
3
Βάζουμε σε ένα δεύτερο μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη, τα καρύδια, την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ, τις σταφίδες και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε καλά και προσεκτικά.
4
Προσθέτουμε όλα τα στερεά υλικά στο μπολ με τα υγρά υλικά και τα ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι, μέχρι να δημιουργήσουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
5
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ διαμέτρου 25 εκ.
6
Μεταφέρουμε το μείγμα του κέικ μέσα στη φόρμα και το απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνειά της.
7
Ψήνουμε τη φανουρόπιτα για 30 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα.
8
Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς.
9
Σερβίρουμε τη φανουρόπιτα, πασπαλίζοντας με ζάχαρη άχνη και κανέλα.