Φανουρόπιτα

Η συνταγή του Γιώργου Τσούλη!

27/08/2024

Σήμερα, 27 Αυγούστου, η Εκκλησία γιορτάζει τη μνήμη του Αγίου Φανουρίου και οι εκκλησίες ευωδιάζουν μυρωδιές από τις πίτες αφιερωμένες στον Αγιο, τις Φανουρόπιτες. Ο chef Γιώργος Τσούλης δίνει την δική του συνταγή για Φανουρόπιτα.

Μια φίλη μου λέει “Ο Άγιος Φανούριος σκορπά την γενναιοδωρία του και ικανοποιείται με μια Φανουρόπιτα”. Η νηστίσιμη, γλυκιά πίτα, φτιάχνεται σαν τάμα στη μνήμη του Αγίου Φανουρίου ώστε Εκείνος να φανερώσει αντικείμενα που έχουν χαθεί ή ποτέ πριν δεν έχουν αποκτηθεί, είτε πρόσωπα που αγνοούνται.

Μονός αριθμός υλικών
Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη Φανουρόπιτα είναι συνήθως 7 ή 9 ή 11 – σε κάθε περίπτωση μονός αριθμός – καθώς οι αριθμοί 7 και 9 συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας, τις μέρες δημιουργίας, αλλά και τα Αγγελικά τάγματα. Κατά τη διάρκεια της παρασκευής της Φανουρόπιτας, η παράδοση θέλει να υπάρχει αναμμένο κερί και θυμίαμα, ενώ υπάρχει και η σχετική προσευχή. Φανουρόπιτα μπορούμε να κάνουμε όλο τον χρόνο – κάθε εκκλησία ορίζει μια ημέρα για το διάβασμα της πίτας στον Άγιο Φανούριο.

Ο υπέροχος chef Γιώργος Τσούλης δίνει την δική του συνταγή για Φανουρόπιτα.

Υλικά

240 ml νερό
110 ml ηλιέλαιο
Χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
70 γρ. καρύδια
2 κ.γ. κανέλα, τριμμένη (κοφτά)
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
120 γρ. σταφίδες
Για το σερβίρισμα:
Ζάχαρη άχνη
Κανέλα τριμμένη
Προετοιμασία 15′
Εκτέλεση  40΄

Εκτέλεση

1
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C στον αέρα.
2
Βάζουμε σε ένα μπολ το νερό, το ηλιέλαιο και τον χυμό πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός και αφήνουμε στην άκρη.
3
Βάζουμε σε ένα δεύτερο μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη, τα καρύδια, την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ, τις σταφίδες και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε καλά και προσεκτικά.
4
Προσθέτουμε όλα τα στερεά υλικά στο μπολ με τα υγρά υλικά και τα ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι, μέχρι να δημιουργήσουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
5
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ διαμέτρου 25 εκ.
6
Μεταφέρουμε το μείγμα του κέικ μέσα στη φόρμα και το απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνειά της.
7
Ψήνουμε τη φανουρόπιτα για 30 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα.
8
Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς.
9
Σερβίρουμε τη φανουρόπιτα, πασπαλίζοντας με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

To Mr-Green.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει τη διαδικτυακή εμπειρία σας. Διαβάστε περισσότερα...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close