O chef Άκης Πετρετζίκης μοιράζεται με τον Mr-Green μια δική του συνταγή για ριζότο. Δοκιμάστε την! Την συνταγή καθώς και πολλές πολλές άλλες, θα τις βρείτε στο site του Άκη, akispetretzikis.com
Συστατικά για 4 άτομα (Χρόνος προετοιμασίας: 40′ )
– 1 μέτριο Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
– 50 γραμμάρια Βούτυρο
– 1 λίτρο ζωμό κοτόπουλο
– 225 γραμμάρια ρύζι για ριζότο
– 100 γραμμάρια παρμεζάνα
– 1 ματσάκι σπαράγγια
– λίγο ελαιόλαδο
– Αλάτι
– πολύ πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τα σπαράγγια κόβοντας το σκληρό μέρος στη βάση τους που δεν τρώγεται (είναι σαν ξύλο) περίπου 2-3 εκ. και ξεφλουδίζουμε από τη μέση και κάτω με ένα πίλερ (αν είναι πολύ τρυφερά, δεν χρειάζεται να τα ξεφλουδίσουμε).
Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι σε λίγο ελαιόλαδο για τουλάχιστον 10 λεπτά. Παράλληλα, ζεσταίνουμε τον ζωμό και μόλις ζεσταθεί αρκετά ρίχνουμε μέσα τα σπαράγγια να βράσουν για 4 λεπτά. Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τα σπαράγγια από το ζωμό και κρυώνουμε γρήγορα σε νερό με πάγο. Στεγνώνουμε τα σπαράγγια με λίγο χαρτί και τα κόβουμε σε μικρές ροδέλες αφήνοντας τις κορυφές για τη διακόσμηση.
Μόλις μαλακώσει το κρεμμύδι, προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά διατηρώντας μέτρια τη θερμοκρασία. Ρίχνουμε αρκετό ζωμό (στον οποίο έχουν βράσει τα σπαράγγια και έχει παραπάνω γεύση), ώστε να καλύψει το ρύζι και ανακατεύουμε συνέχεια. Μόλις απορροφηθεί ο ζωμός, ρίχνουμε άλλη μια κουταλιά και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι που το ρύζι να είναι έτοιμο (περίπου σε 18 λεπτά).
Μόλις το ρύζι είναι έτοιμο, βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο, την παρμεζάνα, τα σπαράγγια, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε, αφήνουμε το ριζότο για 1 λεπτό να «ξεκουραστεί», ελέγχουμε αν χρειάζεται κάτι (πιπέρι, ζωμό κ.λ.π.- πρέπει το ριζότο να είναι κρεμώδες), σερβίρουμε αμέσως και τρίβουμε ακόμα λίγη παρμεζάνα από πάνω.
Συμβουλή του Master Chef: Τα σπαράγγια τρώγονται και ωμά οπότε μην τα παραβράσετε!