Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία HOPEgenesis, στο πλαίσιο της δράσης της με στόχο την ανατροπή του κλίματος της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα, επιλέγει να ορίσει ως πρέσβεις της, καταξιωμένες Ελληνίδες γυναίκες από τους χώρους της πολιτικής, του πολιτισμού, της επιστήμης, του αθλητισμού, του επιχειρείν, των τεχνών, της δημοσιογραφίας-ενημέρωσης και της εκπαίδευσης. Στην συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 22 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος της HOPEgenesis Δρ. Στέφανος Χανδακάς ανακήρυξε την Βουλευτή Α΄Αθηνών Όλγα Κεφαλογιάννη πρέσβη από τον χώρο της πολιτικής, για την προώθηση του έργου της για την ανατροπή της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα.
Στην διάρκεια της συνέντευξης ο Πρόεδρος Δρ. Χανδακάς τόνισε: «Η αντιμετώπιση του προβλήματος της υπογεννητικότητας χρειάζεται συνέργειες και έχει ανάγκη από δυναμικές γυναίκες όλων των ιδιοτήτων. Η Όλγα Κεφαλογιάννη έχει αποδείξει με την πολυετή παρουσία της στο πολιτικό στερέωμα ότι είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά στο να μεταφέρουμε το μήνυμα μας. Επίσης η ενασχόληση της με το συγκεκριμένο θέμα την κατέστησε καταλληλότερη επιλογή στο πρώτο μας τομέα που είναι η πολιτική». Η Όλγα Κεφαλογιάννη από την πλευρά της τόνισε πως η πρόσκληση της HOPEgenesis να συνδράμει με τις δυνάμεις της στο σπουδαίο έργο που επιτελεί, αποτελεί μεγάλη τιμή αλλά και ξεχωριστή ευθύνη. Μιλώντας για μια σπουδαία προσπάθεια που ξεκίνησε το 2015 και χρόνο με τον χρόνο αυξάνει την προσφορά της στην πατρίδα, η κα Κεφαλογιάννη τόνισε πως «πρόκειται για μία σημαντική ανθρωπιστική πρωτοβουλία της επιστημονικής κοινότητας που συμβάλλει ενεργά στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ειδικά στις περιοχές εκείνες που είναι αποκομμένες από τα μεγάλα αστικά κέντρα, προσπάθεια που λειτουργεί συμπληρωματικά και παράλληλα με την πολιτεία και με ιδιωτικά ιδρύματα».
Αναφερόμενη στην ανάγκη ανάδειξης του δημογραφικού προβλήματος, αλλά και στις δράσεις που έχει η ίδια αναλάβει μέσα στο κοινοβούλιο, η Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας επεσήμανε πως η οικονομική κρίση και φυσικά η αδυναμία πρόσβασης σε καλές υπηρεσίες υγείας για τα ζευγάρια που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, οδήγησαν τους δείκτες γονιμότητας της χώρας μας στα χαμηλότερα επίπεδα σε όλη την Ε.Ε. Με το μεγάλο θύμα αυτής της περιόδου να είναι οι γυναίκες, η πρώην Υπουργός τόνισε πως κατά την τελευταία δεκαετία, η γυναικεία ανεργία στη χώρα μας έχει αυξηθεί σημαντικά, συγκεντρώνοντας το υψηλότερο ποσοστό σε όλη την ευρωζώνη. Πρόσθεσε μάλιστα πως οι γυναίκες, που συγκαταλέγονται στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, στερούνται εκτός από ευκαιρίες απασχόλησης, την υποστήριξη στον τόσο ευαίσθητο τομέα της τεκνοποίησης.
«Εδώ και αρκετό καιρό, συμμετέχω ενεργά και παρεμβαίνω στο δημόσιο διάλογο για το δημογραφικό πρόβλημα. Παρακολουθώ με ανησυχία τις στατιστικές και τις προβλέψεις. Και πιστεύω ότι κάθε σοβαρή προσπάθεια επίλυσης της υπογεννητικότητας και στήριξης της ελληνικής οικογένειας, είναι πολύτιμη» δήλωσε η κα Κεφαλογιάννη η οποία παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία επεσήμανε πως το δημογραφικό και η υπογεννητικότητα είναι το κρισιμότερο εθνικό ζήτημα για την Πατρίδα. «Σήμερα, είναι ανάγκη όσο ποτέ, η νέα γενιά, η ελληνική οικογένεια, αλλά και οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, να ανακτήσουν την πίστη τους σε ένα καλύτερο μέλλον. Περισσότερο όμως είναι ανάγκη, όλοι μας, ο καθένας με τα μέσα που διαθέτει, να αγκαλιάσουμε κάθε πρωτοβουλία που προσφέρεται να προστατεύσει τις αξίες μας, τον θεσμό της οικογένειας, το δικαίωμα στη μητρότητα, το μέλλον της κοινωνίας μας. Ήλθε η ώρα να είμαστε ενεργοί και αλληλέγγυοι. Με αυτό το σκεπτικό προσφέρω όλες μου τις δυνάμεις στην αποστολή της HOPEgenesis”.
Λίγα Λόγια για την HOPEgenesis:
Η HOPEgenesis είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρία η οποία ιδρύθηκε το 2015 με στόχο τη μεταβολή του κλίματος της υπογεννητικότητας που μαστίζει την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, αναλαμβάνοντας την οικονομική στήριξη των γυναικών που κατοικούν σε ακριτικά νησιά κι απομονωμένα ηπειρωτικά χωριά της χώρας κι επιθυμούν να τεκνοποιήσουν ή κυοφορούν ήδη. Από το 2015 έχει ωφελήσει πάνω από 260 οικογένειες, κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών με πολύ χαμηλές ή ακόμα και μηδενικές γεννήσεις ή αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων θανάτων. Στο πρόγραμμα της HOPEgenesis έχουν ενταχθεί 354 περιοχές, εκ των οποίων τα 317 είναι απομακρυσμένα ηπειρωτικά χωριά και τα 37 είναι ακριτικά νησιά της Ελλάδας. Επιπλέον η HOPEgenesis παρέχει υπηρεσίες θεραπείας υπογονιμότητας σε 28 νησιά, σε συνεργασία με μεγάλα κέντρα γονιμότητας της Ελλάδας, στοχεύοντας στην κάλυψη αναγκών των γυναικών που επιθυμούν να κυοφορήσουν αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας. Παράλληλα, δραστηριοποιείται στην προσπάθεια ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης (raiseawareness) και εκπαίδευσης φορέων για το μείζον πρόβλημα του δημογραφικού, μέσω συνεχούς εκπόνησης ερευνών σε συνεργασία με κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα και διεξαγωγής παρουσιάσεων σε όλη την Ελλάδα.