Ιδιωτική βραδινή ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης, κοκτέιλ με φόντο τον ιερό βράχο και ένα μαγευτικό δείπνο υπό των φως των κεριών διοργάνωσε η MAC προς τιμήν του διάσημου Ελληνοαμερικανού make up master Τζέιμς Καλιάρντος με αφορμή τη νέα συλλογή μακιγιάζ του JK.
«Θα μιλήσω στα αγγλικά γιατί τα ελληνικά μου είναι φρικτά, μπορώ μόνο να τραγουδήσω λίγο στα ελληνικά», ξεκίνησε τον ευχαριστήριο λόγο του ο Τζέιμς Καλιάρντος και φυσικά το ακροατήριο δεν θα άφηνε ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία, οπότε τον συνόδευσε στην πρώτη στροφή του «Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη», το χιλιοτραγουδισμένο κομμάτι που με τα σπαστά ελληνικά της ερμηνεύει και η Σοφία Λόρεν στην ταινία Το παιδί και το δελφίνι. Ο Τζέιμς μεγάλωσε με τέτοια ακούσματα και αναφορές, ως Έλληνας δεύτερης γενιάς στην Αμερική της δεκαετίας του ‘60. «Η μητέρα μου έμοιαζε στην Μαρία Κάλλας αλλά είχε τα μαλλιά της Τζάκι Ο: O Ωνάσης θα τη λάτρευε», είπε με το χαρακτηριστικό του χιούμορ ο πιο πετυχημένος make up “master” των τελευταίων δεκαετιών και συνιδρυτής του εμβληματικού περιοδικού Visionaire. “Πάνω σε εκείνη ξεκίνησα να κάνω μακιγιάζ και μάλιστα χρησιμοποιώντας καλλυντικά MAC οπότε υπάρχει μεγάλη ιστορία εδώ!» Τονίζοντας διαρκώς την αυθεντική αγάπη του για την Ελλάδα, που έχουν σφραγίσει οι περιπέτειες της οικογένειάς του, (ο πατέρας του και ο θείος του πολέμησαν εδώ στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο), και έχουν ενισχύσει τα δικά του συχνά ταξίδια στη χώρα, στα νησιά και στους αρχαιολογικούς χώρους, ο Τζέιμς δήλωσε ενθουσιασμένος από τους εκλεκτούς συνδαιτημόνες της βραδιάς, τους ανθρώπους του Τύπου, της μόδας και της τέχνης που ανταποκρίθηκαν όλοι στο ξεχωριστό αυτό κάλεσμα: «Εύχομαι να μπορούσα να σας πάρω όλους πίσω μαζί μου στη νέα Υόρκη. Αν ποτέ έρθετε εκεί, ελάτε να με συναντήσετε», είπε και το εννοούσε, καθώς βρήκε τον χρόνο να συνομιλήσει προσωπικά έστω και για λίγα λεπτά με τους περισσότερους από τους 80 καλεσμένους.
«Δημιούργησα τη συλλογή JK της MAC (σ.σ. την exclusive σειρά μακιγιάζ που φέρει τα αρχικά του) όχι για να παρουσιάσω κάτι trendy αλλά για να δημιουργήσω κάποια εργαλεία που μια γυναίκα χρησιμοποιεί καθημερινά, όπως εκείνη θέλει. Ποτέ δεν ένιωθα άνετα να λέω σε μια γυναίκα πώς να κάνει κάτι. Και επειδή σήμερα είναι η Ημέρα της Γυναίκας, με όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο και στις ΗΠΑ σήμερα είναι σημαντικό να στηρίζουμε τις γυναίκες, να τις ενισχύουμε και να τις κάνουμε να νιώθουν την αυτοπεποίθηση να βγουν εκεί έξω για να κάνουν ό,τι ονειρεύονται», είπε σχολιάζοντας με έμμεσο τρόπο τις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα του.
Στο τέλος της βραδιάς, ο James Kaliardos υπέγραψε τη συλλεκτική έκδοση της Rizzoli με επιλογή τευχών του Visionaire από το 1991 έως το 2016, θυμίζοντας στους παρευρισκόμενους λάτρεις των περιοδικών ότι είναι ένα ζωντανό κομμάτι της ποπ κουλτούρας των media και του fashion industry: Ο Κaliardos έχει αφήσει το στίγμα του στη φωτογραφία μόδας, με τις συνεργασίες του να περιλαμβάνουν την Annie Leibovitz, τον Steven Klein, τον Steven Meisel, τον Peter Lindbergh, τον Mario Testino, ενώ έχει προλάβει να δουλέψει και δίπλα στους θρύλους Richard Avedon, Irving Penn and Helmut Newton. Η δουλειά του έχει δημοσιευθεί στην αμερικανική, τη βρετανική και την ιταλική Vogue, το Allure και το W. Έχει δημιουργήσει τα look για καμπάνιες και shows των Balenciaga, Chanel, Hermès, Fendi, Yves Saint Laurent, Dior, Lanvin και δούλεψε με σταρ όπως οι Madonna, Beyonce, Nicole Kidman, Angelina Jolie, Cameron Diaz, Kate Winslet, Sarah Jessica Parker. Στην καριέρα του ξεχωρίζει το 1991 η δημιουργία του Γουορχολικού δημινιαίου περιοδικού τέχνης και μόδας, Visionaire που φιλοξένησε εκατοντάδες νέους καλλιτέχνες στα 25 χρόνια λειτουργίας του. Τέλος, ο Τζέιμς Καλιάρντος ευχαρίστησε τη MAC και “όλους όσους έκαναν πραγματικότητα αυτή τη βραδιά και το Μουσείο της Ακρόπολης, ένα από το αγαπημένα μου μουσεία σε όλο τον κόσμο».
Φωτογραφίες: Studio Panoulis