Η Ντίνα Νικολάου μας προτείνει μια ελληνική τούρτα, ραβανί με φράουλες, για την αυριανή γιορτινή μέρα!
Τούρτα ραβανί με αρωματική κρέμα
Προετοιμασία: 30΄
Ψήσιμο: 30΄
Αναμονή: 1 ώρα
Υλικά για 1 ταψί 20×20 εκ.
125 γρ. χονδρό σιμιγδάλι
½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
½ κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα (σκόνη)
χυμός και ξύσμα από 1 ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό πορτοκάλι
125 γρ. αγελαδινό βούτυρο (ή μαργαρίνη), λιωμένο + 1 κουτ. σούπας, για το ταψί
2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
½ φλιτζ. τριμμένη ξερή καρύδα
Για το σιρόπι
¼ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
150 ml νερό
2 κουτ. σούπας αμαρέτο
1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
Για την κρέμα
200 γρ. τυρί κρέμα ή μασκαρπόνε
2 κουτ. σούπας αμαρέτο ή άλλο λικέρ αμύγδαλο
2 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
150 γρ. κρέμα γάλακτος φυτική, χτυπημένη σε σαντιγί
Για τη διακόσμηση
φράουλες
ράσμπερις
φύλλα δυόσμου
χρωματιστή ζάχαρη
άχνη ζάχαρη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Κρέμα: Χτυπάω στο μίξερ το τυρί κρέμα (ή το μασκαρπόνε) με τη ζάχαρη άχνη και το λικέρ μέχρι να φουσκώσει και να αφρατέψει. Σταματάω το μίξερ και προσθέτω λίγη λίγη την φυτική σαντιγί ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ. Αδειάζω την κρέμα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστική και την αφήνω στο ψυγείο μέχρι να τελειώσω με το ραβανί.
Ραβανί: Σε ένα μπολ βάζω το σιμιγδάλι, τη μισή ζάχαρη και το γιαούρτι. Ανακατεύω καλά, σκεπάζω το μπολ και το αφήνω κατά μέρος για 1 ώρα, μέχρι το σιμιγδάλι να φουσκώσει και να μαλακώσει.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνω ένα βαθύ τετράγωνο ταψί με διάμετρο 20×20 εκ.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύω καλά τη σόδα με το χυμό πορτοκαλιού, μέχρι η σόδα να διαλυθεί. Αδειάζω το υγρό στο μπολ με το σιμιγδάλι, προσθέτω το λιωμένο βούτυρο (ή τη μαργαρίνη) και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύω πολύ καλά με το σύρμα ή χτυπάω με το μίξερ χειρός, σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι όλα τα υλικά να ενωθούν.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάω με το μίξερ τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξω ένα ανοιχτόχρωμο και αφράτο μείγμα και το προσθέτω στο μείγμα του σιμιγδαλιού. Συνεχίζω το χτύπημα για ½ λεπτό και σταματάω τη λειτουργία του μίξερ. Προσθέτω την τριμμένη καρύδα και ανακατεύω καλά με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) ή με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά. Αδειάζω το μείγμα στο βουτυρωμένο ταψί και ψήνω για περίπου 30 λεπτά.
Σιρόπι: Σε ένα κατσαρολάκι βάζω να πάρουν μια βράση η ζάχαρη, το νερό και ο χυμός λεμονιού. Χαμηλώνω τη φωτιά και σιγοβράζω το σιρόπι για 4-5 λεπτά. Αποσύρω από τη φωτιά, προσθέτω το λικέρ και το αφήνω να κρυώσει ελαφρώς.
Βγάζω το ραβανί από το φούρνο, και με μια οδοντογλυφίδα κάνω μικρές τρυπούλες σε όλη την επιφάνεια. Με ένα κουτάλι της σούπας ρίχνω λίγο-λίγο το ζεστό σιρόπι. Αφήνω το ραβανί κατά μέρος να κρυώσει καλά και να τραβήξει το σιρόπι.
Συναρμολόγηση: Βγάζω με προσοχή το ραβανί, σε μια μεγάλη πιατέλα. Με την κρύα κρέμα φτιάχνω κορυφές καλύπτοντας όλη την επιφάνεια της βάσης. Στολίζω με φράουλες και ράσμπερις και τα φύλλα δυόσμου. Πασπαλίζω με τη χρωματιστή ζάχαρη και λίγη άχνη και σερβίρω αμέσως.