Η master chef Ντίνα Νικολάου που τελευταία την βρίσκουμε στο Chapeau στο Χαλάνδρι μας παρουσιάζει 2 καλοκαιρινές συνταγές! Στο Chapeau όπου μαγειρεύει η Ντίνα γίνεται χαμός ενώ το site της www.dinanikolaou.gr, το απόλυτο site μαγειρικής, προσφέρει κλασικές λύσεις, πιο πρωτότυπες, εύκολες και δύσκολες εκτελέσεις, μα πάνω από όλα υπέροχες συνταγές.
Ταλιατέλες με γαρίδες και πιπεριές
Προετοιμασία: 20΄
Μαγείρεμα: 15΄
Yλικά για 6 μερίδες
18 μέτριες γαρίδες, φρέσκες ή κατεψυγμένες, καθαρισμένες από τα κελύφη, το κεφάλι (αφήνω μόνο τις ουρές) και το λεπτό μαύρο «νεύρο» που διατρέχει τον κορμό τους
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
½ κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
½ κουτ. γλυκού κοπανισμένοι σπόροι γλυκάνισου (ή μάραθου)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
500 γρ. ταλιατέλες
1 πιπεριά κέρατο, κομμένη σε λεπτά μπαστουνάκια
2 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε λεπτά μπαστουνάκια
1 κουτ. σούπας κάππαρη, ξεπλυμένη και στραγγισμένη
½ φλιτζάνι ούζο (προαιρετικά)
1 φλιτζάνι γιαούρτι
160 γρ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
½ ματσάκι ψιλοκομμένος άνηθος (χωρίς τα κοτσάνια)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζω τις καθαρισμένες γαρίδες σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτω το σκόρδο, το κύμινο, το γλυκάνισο, αλάτι, πιπέρι και 2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο. Ανακατεύω καλά με τα χέρια μου, σκεπάζω το μπολ και αφήνω τις γαρίδες να μαριναριστούν, όσο ετοιμάζω την υπόλοιπη συνταγή.
Βράζω τις ταλιατέλες αλ ντέντε σε άφθονο αλατισμένο νερό, στο οποίο έχω ρίξει ελάχιστο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν. Τις στραγγίζω (κρατάω κατά μέρος 2 φλιτζάνια από το νερό που τις έβρασα), τις ξεπλένω με καυτό νερό (όχι με αυτό που τις έβρασα) και τις αφήνω κατά μέρος, ζεστές.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρω τις πιπεριές για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτω τις γαρίδες μαζί με τη μαρινάδα τους και την κάππαρη και σοτάρω για 3 – 4 λεπτά, μέχρι οι γαρίδες να αλλάξουν χρώμα και να γίνουν ροζ. Σβήνω με το ούζο (αν το χρησιμοποιήσω) και μαγειρεύω για 1 λεπτό, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Σε ένα μπολ ανακατεύω το γιαούρτι και το νερό από το βράσιμο των ζυμαρικών που άφησα κατά μέρος το αδειάζω στο τηγάνι με τις γαρίδες. Ρίχνω αλάτι και πιπέρι, ανακατεύω καλά και αποσύρω από τη φωτιά. Προσθέτω τον άνηθο, ανακατεύω και ρίχνω το μείγμα στις στραγγισμένες ταλιατέλες. Σερβίρω αμέσως και σε ξεχωριστό μπολ βάζω το τριμμένο τυρί.
Πεπονοσαλάτα με ρόκα
Προετοιμασία: 15΄
Υλικά για 6 άτομα
3 ματσάκια ρόκα (τα φύλλα), πλυμένη, καλά στεγνωμένη και χονδροκομμένη με τα χέρια
10 ραπανάκια, κατά προτίμηση βιολογικά, κομμένα σε λεπτές φέτες (κατά προτίμηση με το εργαλείο «μαντολίνο» για λεπτότατες και ισοπαχείς φέτες)
3 καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, τριμμένα
6 – 7 φέτες ώριμο, γλυκό πεπόνι, κομμένες σε μικρά κομμάτια
για τη βινεγκρέτ
1 κουτ. σούπας μουστάρδα της αρεσκείας μας
2 κουτ. σούπας γιαούρτι αγελαδινό
2 κουτ. σούπας μηλόξιδο (ή άλλο λευκό ξίδι)
70 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βινεγκρέτ: Σε ένα μπολάκι βάζω τη μουστάρδα, το γιαούρτι και το ξίδι και ανακατεύω καλά με ένα πιρούνι, μέχρι να ενωθούν. Προσθέτω το ελαιόλαδο σε αργή ροή και συνεχίζω το χτύπημα, μέχρι να φτιάξω μια λεία και παχύρρευστη σάλτσα. Νοστιμίζω με αλάτι πιπέρι και ανακατεύω.
Σαλάτα: Σε μια μεγάλη και βαθιά πιατέλα βάζω τη ρόκα, τα ραπανάκια και τα καρότα και ανακατεύω με τα χέρια μου καλά. Σκορπίζω το πεπόνι, περιχύνω με τη βινεγκρέτ και ανακατεύω απαλά. Σερβίρω τη σαλάτα αμέσως.