Η αγαπημένη μου Ντίνα Νικολάου μας υποδέχθηκε στο σπίτι της στην Αγ. Παρασκευή και μας έκανε το τραπέζι με τις υπέροχες χριστουγεννιάτικες δημιουργίες της. Σας έχω ξαναμιλήσει για την Ντίνα, φίλη και εξαιρετική μαγείρισσα. Άν θα μπορούσα να περιγράψω την μαγειρική της, θα έλεγα ότι είναι “πεντανόστιμα και ελαφριά” τα φαγητά της. H Nτίνα έχει ένα τρομερό εστιατόριο στο Παρίσι το Evi Evane με ελληνική κουζίνα και παρουσιάζει από την τηλεόραση του ΣΚΑΙ την εκπομπή μαγειρικής, Ένα τραπέζι Ελλάδα. Όταν είχαμε πάει με τον Γεράσιμο Φρόνιμο σπίτι της για την φωτογράφηση για τις ανάγκες ενός παλιότερου τεύχους του People, το σπίτι μύριζε τόσο τέλεια, που ανυπομονούσαμε να τελειώσει η φωτογράφηση για να δοκιμάσουμε τα φαγητά. Η γαλοπούλα ήταν λουκούμι και όλα τα άλλα επίσης. Αυτό που ξετρέλανε ήταν ο πρωτότυπος μπλακλαβάς της Ντίνας. Παρακάτω θα δείτε τις συνταγές όλων των φαγητών, έτσι με την εκδοχή της διάσημης chef:
Στο σπίτι της Ντίνας Νικολάου
Η διάσημη chef μας δίνει 4 χριστουγεννιάτικες συνταγές και μας κάνει το τραπέζι!
22/12/2014Γαλοπούλα με Γέμιση
Μαρινάρισμα : 12 ώρες
Προετοιμασία:30 λεπτά
Ψήσιμο: 2 ώρες
Υλικά για 4-6 άτομα
1 γαλοπούλα περίπου 2- 3 κιλά
200 γρ. συκωτάκια από πουλερικά
12 βερίκοκα ξερά
½ φλιτζάνι αμυγδαλόψιχα σε πούδρα
½ φλιτζάνι σταφίδα
100 γρ. Γιαούρτι στραγγιστό
1 κ.γλ πάπρικα
Για τη κρούστα
½ φλιτζάνι μαργαρίνη ή βούτυρο
1 ποτηράκι κονιάκ
100 γρ. Γιαούρτι
2 κ.σ μουστάρδα απαλή
2 κ.σ μέλι
Αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι σε σκόνη
Για την μαρινάτα αλατόνερου
4 λίτρα νερό
1 ½ φλιτζάνι αλάτι
1 φλιτζάνι ζάχαρη καστανή
2 μπαστουνάκια κανέλα
1 κ.σ πιπέρια σε κόκκους
1 κ.σ καρφάκια γαρύφαλλο
4 φύλλα δάφνης
2 πορτοκάλια με τη φλούδα κομμένα στα 4
Εκτέλεση
Για το μαρινάρισμα: Σε μια μεγάλη λεκάνη ή κατσαρόλα (που να χωράει ολόκληρη τη γαλοπούλα) βάζουμε όλα τα υλικά και βυθίζουμε μέσα τη γαλοπούλα. Βάζουμε πάνω στη γαλοπούλα ένα βάρος έτσι ώστε να κρατηθεί μέσα στο νερό σκεπασμένη. Σκεπάζουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και αφήνουμε τη γαλοπούλα να μαριναριστεί για 1 νύχτα στο ψυγείο ή σε κρύο μέρος.
Την άλλη μέρα ξεπλένουμε καλά τη γαλοπούλα με τρεχούμενο νερό και τη σκουπίζουμε καλά μέσα και έξω.
Μουλιάζουμε τα βερίκοκα και τις σταφίδες σε ζεστό νερό ή σε τσάι με κρόκο Κοζάνης.
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τα υλικά για την κρούστα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Πολτοποιούμε τα συκωτάκια με τα ξερά βερίκοκα, τις σταφίδες, το γιαούρτι και τη πούδρα αμυγδάλου. Καρυκεύουμε τη γέμιση με τη πάπρικα. Αλατοπιπερώνουμε και γεμίζουμε με αυτό το μίγμα τη γαλοπούλα και τη ράβουμε καλά.
Αλατοπιπερώνουμε καλά το εξωτερικό της γαλοπούλας και την αλείφουμε καλά με το μίγμα μαργαρίνη ή βιτάμ, μουστάρδα, μέλι, κονιάκ και μπαχάρι.
Βάζουμε τη γαλοπούλα σε ταψί φούρνου. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στο φούρνο για 1 ώρα. Ξεσκεπάζουμε τη γαλοπούλα και αφήνουμε να ψηθεί για μια ώρα ακόμη.
Σερβίρουμε με πατατούλες φούρνου και κάστανα.
Κολοκυθόπιτα γιορτινή στη φόρμα
Προετοιμασία: 1 ώρα (είναι μέσα και τα 45 λεπτά για το ψήσιμο της κολοκύθας)
Ψήσιμο: 1 ώρα
Υλικά για 12 μερίδες
1 πακέτο φύλλο κρούστας
2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
Υλικά για τη γέμιση
800 γρ. κολοκύθα καθαρισμένη και χωρίς τα σπόρια
2 πράσα κομμένα σε λεπτές ροδέλες
½ φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα
½ φλιτζάνι σταφίδα
2 αυγά
1 φλιτζάνι κασέρι τριμμένο
1 φλιτζάνι τυρί κρέμα
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.γλ. κόλιανδρο
2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
1 κ.σ. μαύρο σουσάμι
Εκτέλεση
Κόβουμε τη κολοκύθα σε κομμάτια (το μέγεθος ενός μισού μήλου), αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με κόλιανδρο και καστανή ζάχαρη. Μεταφέρουμε τα κομμάτια κολοκύθας σε λαδόκολλα και περιχύνουμε με 5-6 κ.σ ελαιόλαδο. Κλείνουμε καλά τη κολοκύθα στη λαδόκολλα και όλο αυτό μαζί μέσα σε αλουμινόχαρτο. Βάζουμε το πακετάκι σε λαμαρίνα φούρνου και ψήνουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά . Κατόπιν το αποσύρουμε από το φούρνο και ανοίγουμε το πακέτο. Αφήνουμε για λίγο τη κολοκύθα να κρυώσει και τη κόβουμε σε μικρά κυβάκια, ενώ φροντίζουμε να κρατήσουμε τα ζουμάκια που έχει βγάλει καθώς ψήνεται.
Ζεσταίνουμε 5 κ.σ σε βαθύ αντικολητικό τηγάνι και σοτάρουμε τα πράσα. Μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε και τα κυβάκια κολοκύθας. Ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι και ελέγχουμε το αλατοπίπερο. Μετά από 5-6 λεπτά αποσύρουμε από τη φωτιά το τηγάνι και μεταφέρουμε το μίγμα του τηγανιού σε μεγάλο μπολ ανάμειξης. Προσθέτουμε το τυρί κρέμα, τις σταφίδες και ανακατεύουμε καλά. Τέλος, χτυπάμε τα αυγά με πιρούνι και τα προσθέτουμε και αυτά όπως το ρύζι και το κασέρι. Ανακατεύουμε καλά. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και προσθέτουμε λίγο κόλιανδρο ακόμη.
Παίρνουμε μια φόρμα στρογγυλή (αυτή με τη τρύπα στη μέση) και τη λαδώνουμε καλά, πυθμένα και τοιχώματα. Πασπαλίζουμε παντού με μαύρο σουσάμι. Στρώνουμε τα μισά φύλλα από το πακέτο αφήνοντας να περισσεύουν από τα τοιχώματα της φόρμας, φροντίζοντας ενδιάμεσα να λαδώνουμε καλά τα φύλλα. Αδειάζουμε το μίγμα που ετοιμάσαμε μέσα στη φόρμα και το απλώνουμε ομοιόμορφα. Σκεπάζουμε με τα φύλλα ζύμης τα οποία θα πρέπει να τα έχουμε λαδώσει ενδιάμεσα και τα κόβουμε στο σημείο που βρίσκεται η τρύπα. Λαδώνουμε προσεκτικά το τελευταίο φύλλο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.
Σαλάτα τουρλού με τριμμένα λαχανικά του χειμώνα και ρόδι
Προετοιμασία: 20 με 30 λεπτά για να ψιλοκόψουμε τα λαχανικά.
Υλικά για 6-8 άτομα
400 γρ. λάχανο άσπρο (περίπου ¼ από 1 μεγάλο λάχανο) ψιλοκομμένο ή τριμμένο
200 γρ. λάχανο κόκκινο ψιλοκομμένο ή τριμμένο
1 φινόκιο ψιλοκομμένο (όσο μπορούμε πιο λεπτό, καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε μαντολίνο) ή τριμμένο
2 καρότα τριμμένα
2 κλωνάρια σέλερυ (τρυφερά) ψιλοκομμένα
1 μήλο μεγάλο καθαρισμένο και τριμμένο
1 φλ. μαϊντανό φρέσκο ψιλοκομμένο
1 φλ. ραπανάκια καλά πλυμένα (όχι καθαρισμένα) τριμμένα
1 μικρό ρόδι ( τα σποράκια)
Για τη βινεγκρέτ
Χυμός από ένα πορτοκάλι
300 γρ. μαγιονέζα σπιτική
½ φλ. Γιαούρτι στραγγιστό
1 κ.γλ πάπρικα σε σκόνη
1κ.γλ. μέλι ή 2 κ.σ πετιμέζι
Εκτέλεση
Ενώνουμε σε ένα μεγάλο βαθύ μπολ όλα τα σαλατικά και ανακατεύουμε καλά. Μισή ώρα πριν σερβίρουμε χτυπάμε σε ένα μπολ με ένα αυγοδάρτη τα υλικά της βινεγκρέτ και περιχύνουμε τη σαλάτα. Ανακατεύουμε καλά. Την ώρα του σερβιρίσματος προσθέτουμε τα σποράκια ροδιού.
Υλικά για 300 γρ. μαγιονέζα
2 κρόκοι αυγών από 2 βρασμένα μελάτα αυγά
1 κ.σ μουστάρδα απαλή
5 κ.σ νερό
4κ.σ μηλόξυδο
4-5 κ.σ χυμός λεμονιού
250 γρ. ελαιόλαδο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μίξερ τη μουστάρδα και τους κρόκους μέχρι να αφρατέψει το μίγμα. Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από το ξύδι και το νερό και συνεχίζουμε το χτύπημα. Σε σταθερή ροή, αργά προσθέτουμε τη μισή ποσότητα ελαιόλαδου. Ρίχνουμε και την υπόλοιπη ποσότητα από το νερό και το ξύδι και ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα αργά ρίχνουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Τέλος, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά.
Μπακλαβάς με κρέμα και αμύγδαλα
Προετοιμασία:40 λεπτά
Υλικά
350 γρ. φύλλο κρούστας ή γιουφκά
200 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα ολόκληρα
200 γρ. ζάχαρη
1 φλ. Ζάχαρη άχνη
1 μπαστουνάκι βανίλιας
3 κ.σ ρυζάλευρο
1 μπαστουνάκι κανέλα
½ λίτρο γάλα
1 κ.σ ροδόνερο ή ανθόνερο
Βούτυρο για τα φύλλα
Τριανταφυλλάκια Μαρόκου
Εκτέλεση
Τηγανίζουμε τα αμύγδαλα σε καυτό λάδι μέχρι να πάρουν χρώμα και να ροδοκοκκινίσουν. Τα στραγγίζουμε καλά και τα πολτοποιούμε στο μίξερ με 100 γρ. ζάχαρη. Κόβουμε τα φύλλα ζύμης σε στρογγυλούς δίσκους. Βάζουμε τα φύλλα ανά δύο ενώ δεν ξεχνάμε να τα βουτυρώσουμε ενδιάμεσα. Τα ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να πάρουν χρώμα. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα. Προσθέτουμε το ρυζάλευρο και ανακατεύουμε πάνω στη φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα. Προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, τη βανίλια, το ροδόνερο, το μπαστουνάκι κανέλας. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη κρέμα να κρυώσει στο ψυγείο.
Στρώνουμε ένα διπλό φύλλο ψημένο σε πιατέλα και πάνω απλώνουμε 3 κ.σ από τη κρέμα γάλακτος. Πασπαλίζουμε με λίγο από το μίγμα αμύγδαλα, ζάχαρη. Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν τα υλικά και να σχηματίσουμε ένα μιλφέιγ. Πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη και κανέλα. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας το γλυκό με τριανταφυλάκια Μαρόκου.