Η ελληνική μυθολογία με τον πλούτο των μύθων, της φαντασίας και των συμβολισμών που περιέχει, έχει υπάρξει πηγή έμπνευσης για τους αρχαίους Έλληνες αστρονόμους, καθώς οι αστερισμοί που αποτύπωσαν στον ουρανό απεικονίζουν μορφές μυθικές. Μέχρι σήμερα, ονόματα και σχήματα αστερισμών του βορείου ημισφαιρίου, που διεθνώς χρησιμοποιούμε και που η Διεθνής Αστρονομική Ένωση επισήμως έχει ορίσει, πηγάζουν από την ελληνική μυθολογία.
Έτσι, αποτυπώνεται στον ουρανό η αστείρευτη φαντασία των προγόνων μας, μέσα από μύθους ευφάνταστους και γοητευτικούς. Μύθους που περιγράφουν κατορθώματα θνητών και θεών, άθλους και πράξεις ηρωικές, ιστορίες αγάπης και έρωτα μυθικών ζευγαριών: Οι έρωτες του Δία με θνητές καλλονές, όπως η Καλλιστώ, η Ευρώπη, η Λήδα, ή η Αλκμήνη. Οι περιπέτειες του πανέμορφου Ωρίωνα. Η αγάπη της Σελήνης για τον Ενδυμίωνα, του Περσέα για την Ανδρομέδα, του Ορφέα προς την Ευρυδίκη.
Στις 14 Φεβρουαρίου, στις 19:00 οι αστρονόμοι του Κέντρου Επισκεπτών Θησείου: Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού, Δημήτριος Τσιμπίδας και Αχιλλέας Στράντζαλης, σας περιμένουν με χαρά για να μιλήσουν για όμορφους μύθους που συνδέονται με τους αστερισμούς του ουρανού.
*** Μπορείτε να συνδεθείτε στο YouTube, στο σύνδεσμο που θα βρείτε στην εκδήλωση που έχει ανακοινωθεί στην σελίδα των Κεντρων Επισκεπτών του ΕΑΑ: https://www.facebook.com/visitorcenters