H chef Ντίνα Νικολάου μάς φτιάχνει μια καλοκαιρινή σαλάτα:
Πεπονοσαλάτα με ρόκα
Διαλέγουμε ώριμο και γλυκό πεπόνι, κατά προτίμηση μηλοπέπονο, καλά καθαρισμένο από τις ίνες και τα σπόρια στο κέντρο του.
Προετοιμασία: 15΄
Yλικά για 6 άτομα
3 ματσάκια ρόκα (τα φύλλα), πλυμένη, καλά στεγνωμένη και χονδροκομμένη με τα χέρια
10 ραπανάκια, κατά προτίμηση βιολογικά, κομμένα σε λεπτές φέτες (κατά προτίμηση με το εργαλείο «μαντολίνο» για λεπτότατες και ισοπαχείς φέτες)
3 καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, τριμμένα
6 – 7 φέτες ώριμο, γλυκό πεπόνι, κομμένες σε μικρά κομμάτια
Για τη βινεγκρέτ
1 κουτ. σούπας μουστάρδα της αρεσκείας μας
2 κουτ. σούπας γιαούρτι αγελαδινό
2 κουτ. σούπας μηλόξιδο (ή άλλο λευκό ξίδι)
70 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βινεγκρέτ: Σε ένα μπολάκι βάζω τη μουστάρδα, το γιαούρτι και το ξίδι και ανακατεύω καλά με ένα πιρούνι, μέχρι να ενωθούν. Προσθέτω το ελαιόλαδο σε αργή ροή και συνεχίζω το χτύπημα, μέχρι να φτιάξω μια λεία και παχύρρευστη σάλτσα. Νοστιμίζω με αλάτι πιπέρι και ανακατεύω.
Σαλάτα: Σε μια μεγάλη και βαθιά πιατέλα βάζω τη ρόκα, τα ραπανάκια και τα καρότα και ανακατεύω με τα χέρια μου καλά. Σκορπίζω το πεπόνι, περιχύνω με τη βινεγκρέτ και ανακατεύω απαλά. Σερβίρω τη σαλάτα αμέσως.
Η Ντίνα Νικολάου μόλις κυκλοφόρησε το νέο της βιβλίο μαγειρικής Μόνος στην κουζίνα, από τις Εκδόσεις Μίνωας που περιέχει συμβουλες και συνταγές για πρωτάρηδες στην μαγειρική!
Όπως σημειώνει η διάσημη σεφ στον πρόλογό της, αφιερώνει το βιβλίο «στους φοιτητές που ζείτε και σπουδάζετε μακριά από το σπίτι, στους εργένηδες, ακόμα και σ’ εσάς που βρεθήκατε άνεργοι, αλλά και σ’ όσους η οικονομική κατάσταση αναγκαστικά έχει περιορίσει τα έξοδα φαγητού. Κυρίως όμως είναι αφιερωμένο σε όσους ξέρουν ότι η λύση δεν είναι μόνο το τοστ ή τα σουβλάκια και θέλουν να μάθουν πώς να τρώνε νόστιμα, έξυπνα και με μικρό κόστος».
Το πρώτο μέρος του βιβλίου περιλαμβάνει αναλυτικές οδηγίες για την οργάνωση της κουζίνας ενός νέου σπιτιού ή μιας εργένικης κουζίνας, συμβουλές για την ταξινόμηση των τροφίμων στο ψυγείο, για την αξιοποίηση της κατάψυξης, καθώς και έξυπνους τρόπους για τα ψώνια στη λαϊκή αγορά.
Οι συνταγές είναι χωρισμένες σε 14 κατηγορίες: λαχανικά, σαλάτες, μακαρόνια, ρύζι, αυγά, κοτόπουλο, μοσχαράκι, μπριζόλες, κιμάς, ψάρια, σφολιάτα, πίτσα, θαύματα με 1 κονσέρβα, γλυκά. Σε κάθε μία από τις 115 συνταγές υπάρχουν επιπλέον συμβουλές, μικρά tips και επεξηγήσεις που θα βοηθήσουν ακόμα και κάποιον που δεν έχει μαγειρέψει ποτέ του να νιώσει σίγουρος για το γευστικό αποτέλεσμα της προσπάθειάς του. Η παρουσίαση κάθε συνταγής γίνεται με απλό τρόπο βήμα βήμα και συνοδεύεται από σήμανση για τον αριθμό των μερίδων, τον χρόνο της προετοιμασίας και τον χρόνο παρασκευής. Η έκπληξη κρύβεται στις παραλλαγές που δίνει με τον δικό της μοναδικό τρόπο η Ντίνα Νικολάου, πολλαπλασιάζοντας τον αριθμό των συνταγών του βιβλίου και τις δυνατότητες γευστικών απολαύσεων!