Από τον Μάρτιο, έναν από τους πιο δύσκολους μήνες των τελευταίων χρόνων σε παγκόσμιο επίπεδο, οι περισσότεροι άνθρωποι βρεθήκαμε σε επαγγελματικό παροπλισμό. Καθώς τα πράγματα αναφορικά με την πανδημία, φαίνεται να πηγαίνουν καλύτερα στην Ελλάδα, βρίσκουμε σταδιακά τους παλιούς μας ρυθμούς. Οι καλλιτέχνες, ηθοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές, και όσοι εργάζονται μαζί τους, φαίνεται πως θα δουν την δουλειά τους να ανοίγει προς το τέλος της σταδιακής πορείας επιστροφής προς την κανονικότητα.
Ωστόσο, το καλοκαίρι, τα ανοιχτά αρχαία θέατρα θα υποδεχτούν τις προτάσεις του Εθνικού Θεάτρου, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, και όσες παραγωγές τολμήσουν να πάνε περιοδεία. Ακόμα και έτσι, ακούγεται τόσο παρήγορο όσο και αισιόδοξο, μιας κάτι αρχίζει να κινείται. Μια από τις φετινές παραγωγές του Εθνικού είναι η Λύσιστράτη του Αριστοφάνη που θα παρουσιαστεί σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου, με την αγαπημένη μας Βίκυ Σταυροπούλου στον ομώνυμο ρόλο. Λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, η παράσταση θα παρουσιαστεί στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου για 3 ημέρες (αντί για 2 ως είθισται), ώστε να μπορέσουν να την δουν όσοι περισσότεροι θεατές γίνεται. Οι ημερομηνίες που ισχύουν μέχρι αυτή την στιγμή είναι η τελευταία Παρασκευή του Ιουλίου, καθώς και το σαββατοκύριακο 1-2 Αυγούστου.
Η πρωταγωνίστρια αποκαλύπτει στο Mr-Green: “Μου είχαν προτείνει και στο παρελθόν να παίξω την Λυσιστράτη, αλλά είχα αρνηθεί γιατί δεν ήθελα να την παίξω μόνο για να λέω πως έπαιξα στην Επίδαυρο. Αποδέχθηκα την πρόταση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη,κυρίως για την υπέροχη ομάδα με την οποία θα ανεβάσουμε την Λυσιστράτη: από τον σκηνοθέτη Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, με τον οποίο ήθελα να συνεργαστώ, μέχρι τους εξαιρετικούς ηθοποιούς, την Στεφανία Γουλιώτη, την Βίκυ Βολιώτη, τον Νίκο Ψαρρά, τον Γιάννη Κότσιφα…
Ελπίζω ο κόσμος να το ευχαριστηθεί!”
Η Λυσιστράτη γράφτηκε το 411 π.Χ., μια χρονιά που η πόλη-κράτος της Αθήνας βρίσκεται στη δυσκολότερη καμπή της, εν μέσω Πελοποννησιακού Πολέμου. Η Σικελική Εκστρατεία έχει καταλήξει σε πανωλεθρία και ο Αλκιβιάδης έχει αυτομολήσει στην πλευρά των Σπαρτιατών, οι οποίοι, οχυρωμένοι στη Δεκέλεια, επιτίθενται με σφοδρότητα στους Αθηναίους. Εντός των τειχών, η κατάσταση είναι εξίσου ζοφερή, καθώς οι πολιτικοί τριγμοί οδηγούν σε αποδυνάμωση την Εκκλησία του Δήμου και οι ολιγαρχικοί κάνουν έντονη την παρουσία τους. Ο Αριστοφάνης παρουσιάζει τη Λυσιστράτη στα Λήναια του 411 π.Χ., μεταφέροντας τη γυναίκα από τον «Οίκο» στον «Δήμο» (όπως θα κάνει αργότερα και στις Εκκλησιάζουσες) και προσφέροντάς της τη δυνατότητα πολιτικής δράσης για όσα αφορούν στο σπίτι αλλά και στην πόλη της. Η Λυσιστράτη, που μπορεί να «λύσει στρατούς», σίγουρα μπορεί να φτιάξει τη δική της «ουτοπία». Και κάπως έτσι ο Αριστοφάνης, μέσω της κωμωδίας του, κλείνει το μάτι στην πολιτική, προτείνοντας μια λύση που βρίσκεται «έξω από τα καθιερωμένα».
Πρωταγωνιστεί η Βίκυ Σταυροπούλου
Παίζουν (με αλφαβητική σειρά) Πάρης Αλεξανδρόπουλος, Μάνος Βαβαδάκης, Βίκυ Βολιώτη, Στεφανία Γουλιώτη, Βαγγέλης Δαούσης, Δάφνη Δαυίδ, Στέλιος Ιακωβίδης, Γιάννης Κότσιφας, Νεφέλη Μαϊστράλη, Γιώργος Ματζιάρης, Ελπίδα Νικολάου, Αγορίτσα Οικονόμου, Ελευθερία Παγκάλου, Βασίλης Παπαδημητρίου, Κατερίνα Πατσιάνη, Αναστασία Σφενδυλάκη, Νίκος Ψαρράς
Μετάφραση Σωτήρης Κακίσης
Σκηνοθεσία Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος
Σκηνικά – Κοστούμια Άγγελος Μέντης
Μουσική Φοίβος Δεληβοριάς
Κίνηση Αμάλια Μπένετ
Φωτισμοί Νίκος Βλασόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη Αναστασία Στυλιανίδη