Μετατρέποντας σε ώριμο πολιτικό statement τον ευχαριστήριο λόγο του, προσφέροντας μέρος του ποσού που συνοδεύει το βραβείο σε πρόσφυγες και Ελληνόπουλα που το έχουν ανάγκη και αφιερώνοντας το Βραβείο Δημήτρης Χορν που μόλις κέρδισε στον Λευτέρη Βογιατζή και την σύντροφό του, Έλλη, ο 27χρονος Αργύρης Πανταζάρας καταχειροκροτήθηκε από όλους χθες το βράδυ, στο θέατρο Δημήτρης Χορν, για την νίκη του!
Το θέατρο που φέρει το όνομα του σπουδαίου μας ηθοποιού γέμισε από νεολαία και φοιτητές Δραματικών Σχολών που θέλησαν να υποστηρίζουν τους αγαπημένους τους νέους ηθοποιούς, τους 4 υποψηφίους στην 16η τελετή απονομής του θεατρικού βραβείου (κάθε ένας είχε και κερκίδα, και όλοι όλο το κοινό!): τον Κωνσταντίνο Ασπιώτη υποψήφιο για το ρόλο του Φρανκ-ν-Φέρτερ (Frank ‘n‘ Furter) στο μιούζικαλ του Richardo’ Brien RockyHorrorShow, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου (Rex), τον Κωνσταντίνο Γώγουλο για το ρόλο του Φρανκ Χάντερ στην Εκδοχή του Μπράουνινγκ του Τέρενς Ράττιγκαν, σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη (Εμπορικόν) και το ρόλο του Τζιμ Ο΄Κόνορ στον Γυάλινο Κόσμο του Τεννεσί Ουίλλιαμς, σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη (Εμπορικόν), τον Γιώργο Παπαγεωργίου για το ρόλο του Babe (Μπέμπης) στο έργο του Τζεζ Μπάτεργουορθ Mojo, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου (Πόρτα) και τον νικητή Αργύρη Πανταζάρα που βραβεύθηκε για τρεις ερμηνείες του μέσα σε μια χρονιά, τον μπεκετικό μονόλογο ΑΩ (τον οποίο και σκηνοθέτησε), τον ρόλο του τρελού στον Βασιλιά Ληρ σε σκηνοθεσία Τομάζ Παντούρ και τον Εκτορας στον φεστιβαλικό Ρήσο από την Κατερίνα Ευαγγελάτου (η οποία στο status της έγραψε: Αγαπημένος συνεργάτης. Κέρδισε απόψε με το σπαθί του το Βραβείο Χορν για τη ερμηνεία του σε 3 περσινές παραστάσεις. Σαίξπηρ,Βασιλιάς Ληρ (Τρελός) σε σκηνοθεσία T.Pandur, Μπέκετ, ΑΩ -Ακατονόμαστος, Μονόλογος σε δική του σκηνοθεσία και στον δικό μας ΡΗΣΟ του Ευριπίδη στο Λύκειον του Αριστοτέλη (Ρήσος-Αθηνά). Εγώ του δίνω και το επόμενο βραβείο για τον Μεφιστοφελή στον Φάουστ. Μπράβο Αργύρη μας!).
Μπορεί πολλοί να έμαθαν τον Αργύρη τηλεοπτικά από την τωρινή διαφήμιση της Amstel, όμως ο νεαρός ηθοποιός αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα νέα ταλέντα της χώρας μας. Τον έχω δει σε τουλάχιστον 8 παραστάσεις και ο καλλιτεχνικός κόσμος υποκλίνεται στο ταλέντο του – στον τρελό του Βασιλιά Ληρ αλλά και στον Μεφιστοφελή του Φάουστ ήταν μοναδικός. Υπερταλαντούχος και σεμνός, ακριβοθώρητος και απλός, είναι μαγικός ηθοποιός. Και αν ανέβηκε με ένα απλό -για εκείνον- σάλτο στην σκηνή στο άκουσμα του ονόματός του, για να παραλάβει τον Σταυρό του Χορν από τον προκάτοχό του, τον Μιχάλη Σαράντη, ξέρετε ένα από αυτά τα πηδηματάκια που έκανε στην τεράστια σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά για τον Φάουστ, για το υπόλοιπο, το να μιλάει χωρίς τα λόγια του, δεν ήταν συνηθισμένος, έτσι έβγαλε ένα χαρτί με τα λόγια που ήθελε να πει, με αυτά τα λόγια που θέλησε να μας αφυπνίσει με τον μοναδικό του τρόπο, έτσι όπως πρέπει να κάνουν οι πραγματικοί καλλιτέχνες, όταν συντρέχει λόγος…
Την σημαντική αυτή βραδιά άνοιξε στις 8:15 ακριβώς ο ιθύνων νους της διοργάνωσης, Σταμάτης Φασουλής, ο οποίος δήλωσε ότι όλοι οι 15 προηγούμενοι νικητές, όταν βραβεύθηκαν είχαν κάνει λίγα –αλλά χαρακτηριστικά πράγματα στον χώρο-, αλλά ο χρόνος δικαίωσε την επιτροπή για τις επιλογές τους. Επίσης, δήλωσε πως ξέρει πολύ καλά πως η κρίση έχει επηρεάσει και το θέατρο, αλλά τουλάχιστον «Είναι καλύτερα να μην πληρώνεσαι και να παίζεις, παρά να μην πληρώνεσαι και να είσαι σπίτι σου. Μπορεί να μην κερδίζετε χρήματα, κερδίζετε μεροκάματα στο σανίδι!» είπε χαρακτηριστικά, λίγο πριν παρουσιάσει έναν άλλο «έφηβο» του θεάτρου μας, που έχει κερδίσει- όπως είπε- το βραβείο Δημήτρης Χορν πριν από 68 χρόνια(!), τον Γιάννη Βογιατζή οποίος μας αποκάλυψε πως γνωρίστηκε με τον Χορν, την συμβουλή που του έδωσε για να ερμηνεύει σωστά «Πρώτα νιώσε τι θέλεις να πεις, και μετά εξέφρασε το!» αλλά και το σύνολο εμπειριών που αποκόμισε δίπλα στον Χορν και τον Ροντήρη. Τέλος, ένας από τα μέλη της κριτικής επιτροπής, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος μίλησε για τη σκυταλοδρομία του βραβείου και τη τέχνη «Μόνον η τέχνη μπορεί να υψώσει τα τείχη για να μην περάσει η φτήνια». Την κριτική επιτροπή για το βραβείο Δημήτρης Χορν αποτέλεσαν οι Κώστας Γεωργουσόπουλος, Σταμάτης Φασουλής, Ξένια Καλογεροπούλου, Λυδία Κονιόρδου και η δημοσιογράφος Αντιγόνη Καράλη.
«Μακάρι με αυτά τα χρήματα να ξανα-έφτιαχνα μια πατρίδα για τους ανθρώπους που βρίσκονται στους δρόμους της χώρας μας» δήλωσε ο Αργύρης κατά την παραλαβή του βραβείου του, ενώ συμπλήρωσε: «Ένα μέρος του ποσού θα δοθεί σε προμήθειες για τροφή και την περίθαλψη των προσφύγων, που η μόνη πατρίδα τους αυτή τη στιγμή είναι η ίδια τους ζωή. Το υπόλοιπο ποσό θα δοθεί για την ενίσχυση και τη σίτιση στα σχολεία μας, γιατί υπάρχουν παιδιά που μετά το τελευταίο κουδούνι δεν τους περιμένει ένα πιάτο φαΐ στο σπίτι. Αλληλεγγύη, είναι η ευγνωμοσύνη για την ίδια τη ζωή. Θέλω έτσι να καταγγείλω την ανισότητα, την αδικία και τον πόλεμο σε κάθε μέρος του κόσμου. Καταγγέλλω, τον πόλεμο σε οποιαδήποτε μορφή. Καταγγέλλω, κάθε σκέψη που τον δημιουργεί, τον νομιμοποιεί και δεν τον εξαλείφει. Καταγγέλλω, αυτούς που ορθώνουν σύνορα στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην ζωή. Εάν ο πολιτισμός δεν μπορεί να φέρει την ειρήνη στον κόσμο, τότε βαδίζουμε στο τέλος του πολιτισμού. Και επειδή το να αλλάξει ο κόσμος είναι προσωπική υπόθεση, σας εύχομαι να το πάρετε προσωπικά».
Αργύρης Πανταζάρας
Από το 2001 έχουν τιμηθεί με το βραβείο οι Δημήτρης Ήμελλος, Αργύρης Ξάφης, Χρήστος Λούλης, Κώστας Βασαρδάνης, Νίκος Καρδώνης, Κώστας Γάκης, Γιάννος Περλέγκας, Θανάσης Αλευράς, Μάκης Παπαδημητρίου, Μιχάλης Οικονόμου , Θάνος Τοκάκης, Δημήτρης Λάλος, Χάρης Φραγκούλης, Γιώργος Χρυσοστόμου και Μιχάλης Σαράντης.
Φωτογραφίες: Studio Panoulis, Papadakispress, ndpphoto