Σε μια “καινούρια” Αθήνα που κυριαρχούν τα AirBnb, οι φούρνοι και τα φαρμακεία, και που ισορροπούμε μεταξύ κρίσης και τουριστικής ανάπτυξης, μια νέα γαστρονομική πραγματικότητα αναπτύσσεται: νέα, μικρά εστιατόρια, με χαρακτήρα, εμφανίζονται. Στο κέντρο της πόλης, κάπου ανάμεσα στην Ερμού και την Πλάκα, εκεί στην οδό Βουλής, έχουν εμφανιστεί πολλά τέτοια εστιατόρια, wine & cocktais bars. Προχθές, πήγαμε με την Μαίρη και τον Ανδρέα στο Birdman, μια ιαπωνική παμπ όπως την χαρακτηρίζει ο ιδιοκτήτης της, Άρης Βεζενές, ναι, του γνωστού Βεζενέ. Το μαγαζί είναι tiny, διαμπερές και μακρόστενο με δύο εισόδους, και υπέροχο προσωπικό. Μια τεράστια μπάρα από δρυ, καταλαμβάνει διαγώνια σχεδόν ολόκληρο το στενόμακρο χώρο, όπου ο κόσμος κάθεται στις άνετες ψηλές καρέκλες, και το παιχνίδι γίνεται εκεί. Μην αναρωτηθείτε αν ακριβώς δίπλα σας κάτσει κάποιο celebrity – τ0 μαγαζί είναι full. Πιάτα μικρά με ωραίες γεύσεις που βασίζονται σε καλή πρώτη ύλη (τα κοτόπουλα είναι ελευθέρας βοσκής, βιολογικά σ’ ένα ειδικό project με τα Αγροκτήματα Κρήτης «Μανωλιτσάκης»). Τέλειο το Yakitori (σημαίνει σουβλάκι από κοτόπουλο ψημένο στη σχάρα).
Σερβίρονται έξι διαφορετικές κοπές, από μπούτι και φτερά μέχρι τραγανή πέτσα και chicken oysters blade (το πιο τρυφερό, γευστικό και σπάνιο κομμάτι του κοτόπουλου) – δεν σας λέω ονόματα πιάτων γιατί πάντα μπερδεύομαι – αλλά η σαλάτα με κοτόπουλο που βλέπετε στην φωτογραφία είναι τόσο συγκλονιστική που παραγγείλαμε και δεύτερη.
Όσον αφορά στα ποτά, το Birdman δίνει βάση στα straight ποτά, με ελάχιστα κοκτέιλ. Το σούπερ εντυπωσιακό είναι ο πάγος-βράχος σε κάθε ποτήρι. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία από σπέσιαλ γιαπωνέζικα, ταϊβανέζικα, σκοτσέζικα και ιρλανδέζικα ουίσκι, σάκε, τζιν, βότκα και ρούμια διαφόρων προελεύσεων. Μια απαλή μουσική από μπλουζ, τζαζ, ροκ, παλιά latino ζεσταίνει ακόμη την ατμόσφαιρα της pub.