Δες τώρα

Πουλοπούλου, Τάρλοου & Λούλης

Λούλης

Έξι χρόνια μετά την Υπόθεση της Οδού Λουρσίν, το θέατρο Πορεία του Δημήτρη Τάρλοου επιστρέφει στον Eugène Labiche (1815-1888), τον πιο επιτυχημένο και πλέον πρωτότυπο Γάλλο κωμωδιογράφο του 19ου αι., τον συγγραφέα που αρνείται πεισματικά να δει οτιδήποτε άλλο εκτός από την φαρσική πλευρά της ανθρώπινης φύσης! Έτσι, από τις 21 Ιανουαρίου και σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο με τις Τρεις Αδελφές και την Μεγάλη Χίμαιρα, ο Γιάννης Χουβαρδάς διασκευάζει και σκηνοθετεί  τους Τρειςευτυχισμένους του Γάλλου συγγραφέα, με έναν υπέροχο θίασο: Δημήτρης Τάρλοου, Λαέρτης Μαλκότσης, Άγγελος Παπαδημητρίου, Χρήστος Λούλης, Άλκηστις Πουλοπούλου, Ιωάννα Κολλιοπούλου και Λένα Παπαληγούρα.
Παπαληγούρα

«Η τέχνη τού να κάνεις τον πατέρα της κοπέλας, που αρχικά έλεγε όχι, να πει ναι»: αυτή είναι η «συνταγή» που ο Labiche δίνει για το vaudeville, το είδος που υπηρέτησε με πάθος και τροφοδότησε με δεκάδες άκρως διασκεδαστικά κι επιτυχημένα έργα. Αυτή τη συνταγή, της διαρκούς και εν τέλει πλήρους μεταστροφής της δραματικής εξέλιξης, χρησιμοποιεί και στο έργο του Οι Τρειςευτυχισμένοι (Le plus heureux de Trois, 1870), που έγραψε (σε συνεργασία με τον Edmond Gondinet) ως αντίδραση –όπως λέγεται– στον ισχυρισμό ενός κριτικού, σύμφωνα με τον οποίο «η μοιχεία δεν θα μπορέσει ποτέ να προκαλέσει γέλιο». Με το έργο του αυτό, ο Labiche αποδεικνύει κατά τρόπο αδυσώπητο ότι ο παραπάνω ισχυρισμός δεν ισχύει!

Η υπόθεση του έργου είναι «απλή»: στο σπίτι του Μαρζαβέλ περιφέρεται ένα πλήθος ανθρώπων που τους συνδέουν μοιχείες –παρελθούσες, παροντικές και μελλοντικές– οι οποίες κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να αποκαλυφθούν εξαιτίας ενός οδηγού ταξί και διαφόρων αντικειμένων-φετίχ: ενός ρολογιού-κούκου, μιας ελαφοκεφαλής με κέρατα, μιας γυάλας με χρυσόψαρα, ενός κομματιού υδρορροής, δύο πορτοκαλιών· όλα τα παραπάνω σύρουν τυραννικά τους ήρωες από την ελπίδα στην απελπισία και αντιστρόφως! Εμείς, το κοινό, συμπάσχουμε μαζί τους  –μέσα από το γέλιο, ένα γέλιο, όμως, άγριο, ανελέητο, σχεδόν σαδιστικό, καθώς ανακαλύπτουμε τον ίδιο παραλογισμό και τα ίδια αδιέξοδα στις δικές μας σχέσεις, την ίδια σκοτεινή και ζωώδη πλευρά στη δική μας φύση.
Ο Labiche δεν ενδιαφέρεται, λοιπόν, μόνο για τους ήρωές του: οι κόσμοι που δημιουργεί είναι φτιαγμένοι από το υλικό του δικού μας κόσμου, μιας ζούγκλας με τους δικούς της κανόνες, που αντιστέκονται σχεδόν σε κάθε προσπάθεια αλλαγής τους. Φέρνει τους ήρωές του στα άκρα για να κάνει εμάς να αναμετρηθούμε με το αιώνιο ερώτημα «είναι, τελικά, εφικτή η ευτυχία;»

 Λούλης

Συντελεστές
Μετάφραση: Στρατής Πασχάλης
Διασκευή – Σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Μουσική: Δημοσθένης Γρίβας
Επιμέλεια κίνησης: Σταυρούλα Σιάμου
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Φωτογραφίες: Βάσια Αναγνωστοπούλου

 

 

διαβάστε στη συνέχεια

Theatre

Νένα Μεντή

Η Νένα Μεντή επιστρέφει στο θέατρο Ιλίσια-Βολανάκη, εκεί όπου παρουσίασε για πρώτη φορά, με τον Πέτρο Ζούλια την “Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου”.

διαβάστε το άρθρο
Theatre

Ρένος Ρώτας, Γιώργος Κοσκορέλλος, Παναγιώτης Παπαδούλης & Σωκράτης Αγγελής: Οι νεαροί ηθοποιοί της παράστασης του Γιώργου Νανούρη “Ο θάνατος του εμποράκου” φωτογραφίζονται μαζί για το Mr-Green!

Η παράσταση που σκηνοθέτησε πέρσι ο Γιώργος Νανούρης “Ο Θάνατος Του Εμποράκου” του Άρθουρ Μίλλερ ήταν από τις πιο πετυχημένες της θεατρικής σεζόν, οπότε εύλογη κρίθηκε η συνέχισή της και φέτος. Το βραβευμένο με Πούλιτζερ έργο του Αμερικανού συγγραφέα θεωρείται το κορυφαίο έργο του.  Πραγματεύεται την ζωή του Γουίλι Λόμαν, ενός πλανόδιου πωλητή, που ζει μπερδεμένος ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν, εγκλωβισμένος από το αμερικάνικο όνειρο. Το δυσβάσταχτο κυνήγι της επιβίωσης, σύμφωνα με τα πρότυπα που επιτάσσει η άκρως καπιταλιστική κοινωνία, τον οδηγεί παραληρηματικά στην διάλυση ολόκληρης της ζωής του. Τον εμβληματικό ρόλο του Γουίλι Λόμαν κρατά ο εξαιρετικός Βλαδίμηρος Κυριακίδης, τον ρόλο της συζύγου η Έφη Μουρίκη, αλλά στο φετινό ανέβασμα, ανανεώθηκε ο θίασος. Ο Δημήτρης Γεροδήμος και η Κατερίνα Μάντζιου συνεχίζουν, το ίδιο και ο Ρένος Ρώτας -ο οποίος με εσωτερική αντικατάσταση, θα παίξει τον μεγάλο ρόλο του μεγάλου αδελφού- και φέτος μπαίνουν στην παράσταση οι: Γιώργος Κοσκορέλλος, Παναγιώτης Παπαδούλης, Σωκράτης Αγγελής.

διαβάστε το άρθρο
Theatre

Ιφιγένεια η εν Αυλίδι

Με την παγκόσμια πρεμιέρα της παράστασης Ιφιγένεια η εν Αυλίδι του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Τιμοθέι Κουλιάμπιν, το βράδυ της Παρασκευής 5 Ιουλίου, σηματοδοτήθηκε η έναρξη των φετινών Επιδαύριων. Ανεβάζοντας παράσταση για πρώτη φορά σε ανοιχτό θέατρο, ο σπουδαίος Ρώσος σκηνοθέτης δεν πρόδωσε τις καλλιτεχνικές του αρχές: αντιμετώπισε την Ιφιγένεια ως μια σύγχρονη ιστορία.

διαβάστε το άρθρο