Ο βραβευμένος με Όσκαρ Πολωνός σκηνοθέτης Πάβελ Παβλικόφσκι θα είναι μέλος της φετινής κριτικής επιτροπής του Διεθνούς Τμήματος του 43ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας!
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας Γιάννης Σακαρίδης με χαρά ανακοινώνει πως ο βραβευμένος με Όσκαρ Πολωνός σκηνοθέτης Πάβελ Παβλικόφσκι θα είναι μέλος της φετινής κριτικής επιτροπής του Διεθνούς Τμήματος του 43ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους.
Ο διεθνώς αναγνωρισμένος δημιουργός κέρδισε για την ταινία του “Ida” το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας 2015, πέντε βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ένα βραβείο BAFTA κι ένα Γκόγια. Η ταινία του “Ψυχρός Πόλεμος” έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών το 2018, όπου και έλαβε το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας. Μεταξύ άλλων απέσπασε τρεις υποψηφιότητες στην 91η Απονομή των Βραβείων Όσκαρ (Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Φωτογραφίας) .
O διεθνούς φήμης σκηνοθέτης θα συμμετάσχει σε μια ανοιχτή συζήτηση για την τελευταία του ταινία «Ψυχρός πόλεμος». Την συζήτηση στη Δράμα, θα συντονίσει η κινηματογραφοθεραπεύτρια Ντενίς Νικολάκου. Η ταινία δίνει ένα καλό έναυσμα ώστε το κοινό να κατανοήσει την αξία και την λειτουργία της κινηματογραφοθεραπείας (cinematherapy) και τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να δουλέψουμε πάνω στο κινηματογραφικό έργο προκειμένου να αντλήσουμε θεραπευτικά στοιχεία. Για πρώτη φορά το Φεστιβάλ Δράμας φιλοξενεί το εν λόγω εγχείρημα με στόχο να αναδείξει την ψυχοθεραπευτική επίδραση που μπορεί να ασκήσει ένα κινηματογραφικό έργο στον θεατή.
ΟΙ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
*Ο Πάβελ Παβλικόφσκι θα έχει καλή παρέα στην κριτική επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού: την ηθοποιό Θέμιδα Μπαζάκα, τον σκηνοθέτη Λευτέρη Χαρίτο, την συγγραφέα Λένα Διβάνη και τον σκηνοθέτη Στέργιο Πάσχο.
*Στο Εθνικό Διαγωνιστικό, πρόεδρος, όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει, θα είναι ο σκηνοθέτης Αργύρης Παπαδημητρόπουλος.
Τα υπόλοιπα μέλη της κριτικής επιτροπής θα είναι: ο Γιάννης Στάνκογλου, ηθοποιός, η Αλεξία Θεοδωράκη, σκηνογράφος- ενδυματολόγος, η Εύη Καλογηροπούλου, σκηνοθέτις και η Ρομάννα Λόμπατς, ηθοποιός.
*Στο νεοσύστατο Διεθνές Σπουδαστικό τμήμα η κριτική επιτροπή απαρτίζεται από τους: Αλέξανδρο Διακοσάββα, δημοσιογράφο, Λήδα Βαρτζιώτη & Δημήτρη Τσακαλέα, σκηνοθετικό δίδυμο και Άλκη Πολίτη, σεναριογράφο, σκηνοθέτιδα.
Βιογραφικό του Πάβελ Παβλικόφσκι
Γεννήθηκε στη Βαρσοβία κι έφυγε από την Πολωνία στα 14 του χρόνια για το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και την Ιταλία, μέχρι που τελικά εγκαταστάθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1997. Σπούδασε φιλολογία και φιλοσοφία στο Λονδίνο και την Οξφόρδη.
Ξεκίνησε να γυρίζει ντοκιμαντέρ για το BBC στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Τα ντοκιμαντέρ του, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα “FromMoscowtoPietushki” (Από τη Μόσχα στο Πετούσκι), “Dostoevsky’sTravels” (Τα ταξίδια του Ντοστογιέφσκι), “SerbianEpics” (Σερβικά έπη), “TrippingwithZhirinovsky” («Ταξιδεύοντας» με τον Ζιρινόφσκι), έχουν κερδίσει πολλά διεθνή βραβεία όπως το Emmy και το PrixItalia. Το 1998, μεταπήδησε στη μυθοπλασία με το “Twockers”, μια τηλεταινία χαμηλού κόστους. Έπειτα έγραψε και σκηνοθέτησε δυο ταινίες μεγάλου μήκους, «Το τελευταίο καταφύγιο» και «Το καλοκαίρι του έρωτά μου». Και οι δύο βραβευτήκαν στα BAFTA και σε πολλά άλλα φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Το 2011, γύρισε την “Γυναίκα του πέμπτου”. Η ταινία του, “Ida”, κέρδισε, ανάμεσα σε πολλά άλλα βραβεία, το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας 2015, πέντε βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ένα βραβείο BAFTA κι ένα Γκόγια.
Ο Pawlikowski επέστρεψε στην Πολωνία το 2013, ενώ ολοκλήρωνε την “Ida”.
Η τελευταία του ταινία «Ψυχρός πόλεμος» έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών το 2018. Η κριτική επιτροπή εγκωμίασε τις ερμηνείες, το σενάριο, τη σκηνοθεσία, και τη φωτογραφία. Η ταινία έλαβε πολλές διακρίσεις, καθώς και τρεις υποψηφιότητες στην 91η Απονομή των Βραβείων Όσκαρ (Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Φωτογραφίας) και τέσσερις στα 72α Βραβεία BAFTA (Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας). Επίσης έλαβε το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στις Κάννες.
Σήμερα, μένει στη Βαρσοβία και διδάσκει σκηνοθεσία και συγγραφή σεναρίου στη Σχολή Wajda.
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ 43ου DISFF
Φέτος ανακοινώνουμε κάποιες αλλαγές στα βραβεία του Φεστιβάλ:
*Ως φόρο τιμής στην αγαπημένη σκηνογράφο και ενδυματολόγο Ιουλία Σταυρίδου που έφυγε τόσο άδικα από κοντά μας, το Φεστιβάλ δίνει το όνομά της σε ένα νέο βραβείο: τιμητική διάκριση κοστουμιών «Ιουλία Σταυρίδου».
*Επίσης προστίθενται τέσσερα νέα (χρηματικά) έπαθλα από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στις κατηγορίες Χρυσός Διόνυσος, σενάριο, σκηνοθεσία και ντοκιμαντέρ.
*Τέλος, το Βραβείο Ντινος Κατσουρίδης μεταφέρεται στο Διεθνές Σπουδαστικό Τμήμα ως ενίσχυση προς τους έλληνες που συμμετέχουν και ενθάρρυνση για το επόμενό τους έργο.
Αναλυτικά:
*ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ
Grand Prix
Το βραβείο συνοδεύεται από 4.000 ευρώ, προσφορά της εταιρείας Raycap.
Βραβείο Σκηνοθεσίας
Υποψηφιότητα EFAshortfilmsAwards 2020
Ειδικό Βραβείο Αρτιότερης Παραγωγής TV5 MONDE
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Νoτιoανατολικής Ευρώπης
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων
#ThisisEU– ΕυρωπαϊκέςΑξίες
Βραβείο FIPRESCI
Βραβείο “Ανθρώπινες Αξίες» της Βουλής των Ελλήνων
*ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ
Χρυσός Διόνυσος 2020
Το βραβείο συνοδεύεται από τα εξής χρηματικά έπαθλα:
4.000 ευρώ από τη Finosfilm
3.000 ευρώ από την ΕΡΤ
2.000 ευρώ από το ΕΚΚ
Βραβείο Σκηνοθεσίας-Τώνια Μαρκετάκη
Το βραβείο συνοδεύεται:
Από παροχές εργαστηρίου και εργασιών postproduction αξίας 2.500 ευρώ προσφορά της εταιρείας Stefilm
και χρηματικό έπαθλο 3.500 ευρώ προσφορά από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου
Βραβείο Ντοκιμαντέρ
Το βραβείο συνοδεύεται:
Από χρηματικό έπαθλο 1000 ευρώ προσφορά της ΕΡΤ
και 3.500 ευρώ προσφορά του ΕΚΚ
Βραβείο Σεναρίου
Συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.500 ευρώ προσφορά του ΕΚΚ
Τιμητική Διάκριση Κοστουμιών «Iουλία Σταυρίδου»
Συνοδεύεται:
Από χρηματικό έπαθλο 2000 ευρώ, προσφορά του κινηματογράφου ΤΡΙΑΝΟΝ
και χορηγία από την ελληνική εταιρεία ρούχων ENJOY η οποία ντύνει την επόμενη ταινία του ενδυματολόγου
Τιμήτική Διάκριση Φωτογραφίας
Τιμήτική Διάκριση Ανδρικού Ρόλου
Τιμητική Διάκριση Γυναικείου Ρόλου
*ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟ
GRAND PRIX STUDENT: “Almost Famous”
Eιδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής “Rising Star”
Βραβείο «Ντίνος Κατσουρίδης»
Πηγαίνει αυτόματα στους έλληνες σπουδαστές που διαγωνίζονται, ως ενθάρρυνση για το επόμενο τους έργο. Έπαθλο: πλήρης τεχνική κάλυψη για την παραγωγή της επόμενης ταινίας τους.
*DRAMA PITCHING LAB
Βραβείο «PITCHING LAB» ΦΙΝΟΣΦΙΛΜ
Το βραβείο της FinosFilm για το καλύτερο σχέδιο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2000 Ευρώ
Βραβείο «PITCHINGLAB» Authorwaveς
Συνοδεύεται από postproduction υπηρεσίες (dcp)