Στο θέατρο Κνωσός ανεβαίνει με τους ίδιους βασικούς καλλιτεχνικούς συντελεστές των παραστάσεων που πραγματοποίησε με επιτυχία η Εθνική Λυρική Σκηνή το 2010, η οπερέτα Οι απάχηδες των Αθηνών. Χθες το βράδυ παρακολούθησα την ελληνική οπερέτα σε ένα κατάμεστο Κνωσός (παλιό σινεμά που έγινε θέατρο και στο οποίο έχει παίξει και η μεγάλη Άννα Συνοδινού).
Ο Γιώργος Ρεμούνδος διασκευάζει και πάλι το λιμπρέτο και σκηνοθετεί τη νέα παραγωγή. Ο Κώστας Δρακάκης έχει αναλάβει την νέα ενορχήστρωση της πασίγνωστης μουσικής και την διεύθυνση έχει ο ίδιος και ο Γιώργος Αραβίδης. Η επιμέλεια σκηνικών και κοστουμιών είναι της Τότας Πρίτσα και οι χορογραφίες του Γιούργκεν Κυριάκη.
Συγκίνηση και παλιά Αθήνα, σε ένα ελληνικότατο έργο που μιλά για τον έρωτα δύο νέων, του Κώστα και της Τιτίκας. Ο Γιάννης Πρινέας, πλάθει μία ηθογραφία, σκιαγραφώντας τις ιδιαιτερότητες και τις αντιφάσεις της αθηναϊκής κοινωνίας στην περίοδο του μεσοπολέμου. Ο Νίκος Χατζηαποστόλου την ‘ντύνει’ με μια υπέροχη μουσική κι έτσι δημιουργείται ένα από τα σημαντικότερα – μέχρι σήμερα-έργα της Ελληνικής Οπερέτας. Στα συν της παράστασης, ο εξαιρετικός θίασος με την Εβίτα Πετράκη να ενθουσιάζει το κοινό, τον Πρίγκιπα να διαλέγει την φτωχή κοπέλα, την Αρετούσα και τους δυο αγαπητικούς της και την Μπλου-Μπλου να παρουσίαζει το υπέροχο νούμερό της!
Η πορεία του έργου μέχρι σήμερα
«Οι απάχηδες των Αθηνών» παρουσιάστηκαν στο κοινό για πρώτη φορά στις 17 Αυγούστου 1921 στο Θέατρο Αλάμπρα σε μια Αθήνα των 293.000 κατοίκων, από το θίασο του Φώτη Σαμαρτζή. Μόνο κατά τα δύο πρώτα χρόνια πραγματοποιήθηκαν 650 παραστάσεις σε γεμάτα θέατρα, χωρητικότητας 1000 περίπου θεατών. Συνέχισαν με μεγάλη επιτυχία στο Θέατρο Κοτοπούλη, στην πλατεία Ομόνοιας, και αργότερα σε άλλα θέατρα σε όλη την Ελλάδα. Το 1930 έγιναν κινηματογραφική ταινία από την εταιρεία Dag Φιλμ, με πρωταγωνιστές τον τενόρο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Πέτρο Επιτροπάκη και τη Μαίρη Σαγκάνου. Αυτή η ταινία ήταν βουβή και το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει την μουσική μέσω ενός γραμμοφώνου. Οι απάχηδες του ’30 χαιρετίστηκαν ως η πρώτη ελληνική ηχητική ταινία! Η δεύτερη κινηματογραφική παραγωγή έγινε το 1950 από την εταιρεία Ολύμπια Φιλμς με πρωταγωνιστές τους Λάμπρο Κωνσταντάρα, Ντίνο Ηλιόπουλο, Μίμη Φωτόπουλο και Φραγκίσκο Μανέλλη. Η Ε.Λ.Σ. ανέβασε την παράσταση για πρώτη φορά το 1985 ενώ το 2000 δημιούργησε το “σπίτι” της Ελληνικής οπερέτας στο Θέατρο Ακροπόλ, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στο Αθηναϊκό κοινό να απολαύσει και πάλι την σπουδαία αυτή οπερέτα του Νίκου Χατζηαποστόλου. Στα δύο χρόνια που παιζόταν καθημερινά, η επιτυχία ήταν πολύ μεγάλη, με τα εισιτήρια να εξαντλούνται από πολύ νωρίς.