Για πέμπτη χρονιά πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 9 Οκτωβρίου στο Hilton Αθηνών το πρωτοποριακό fashion & gourmet δείπνο Taste the Fashion The 5th Element, με σκοπό τη στήριξη του έργου του Μαζί για το παιδί. Γιορτάζοντας 5 χρόνια δημιουργίας και προσφοράς το Taste the Fashion ονομάστηκε φέτος «The 5th Element» προτείνοντας ως 5ο στοιχείο της φύσης την ανθρώπινη δημιουργικότητα, επιστράτευσε τα 4 στοιχεία της φύσης σε όλα τα επίπεδα και εμπιστεύτηκε τους ταλαντούχους συντελεστές της για να τα απογειώσουν. Επιπλέον, η φετινή διοργάνωση έστρεψε το βλέμμα της αποκλειστικά στην Ελλάδα και στους Έλληνες δημιουργούς που ακολουθούν σταθερά ανοδική πορεία στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, ξεδιπλώνοντας ασταμάτητα τις ικανότητες και το ταλέντο τους. Οι διοργανώτριες της εκδήλωσης, Μαριάννα Σμπώκου και Χαρά Καίσαρη υποδέχθηκαν λαμπερά πρόσωπα – ανάμεσά τους την Αθηνά Οικονομάκου σε μια από τις πρώτες της εξόδους μετά την επιβεβαίωση της πληροφορίας ότι είναι έγκυος- που θέλησαν να υποστηρίξουν την προσπάθειά τους.
Ο Χριστόφορος Πέσκιας του Balthazar και του Different & Different, ο Στέλιος Παρλιάρος των Sweet Alchemy και o Κώστας Αθανασίου του Hilton Aθηνών εμπνεύστηκαν φέτος από τις θεματικές συλλογές 3 πρωτοπόρων Ελλήνων σχεδιαστών, του Σωτήρη Γεωργίου, του Στέλιου Κουδουνάρη και του Δημήτρη Πέτρου, που παρουσιάστηκαν με ιδιαίτερα εντυπωσιακό και θεατρικό τρόπο υπό την στυλιστική και σκηνοθετική καθοδήγηση του fashion editor Μιχάλη Πάντου. Ο Χριστόφορος Πέσκιας άνοιξε το δείπνο με «Ταρτάρ σολωμού πάνω σε πουρέ μωβ περουβιανής πατάτας, κρέμα αβοκάντο, σως miso-πορτοκάλι και αφρό λεμονιού», ενώ ταυτόχρονα παρουσιάστηκε η συλλογή υψηλής ραπτικής «Waterfall» για τη σεζόν fall-winter 2017/18 του Δημήτρη Πέτρου, με έμπνευση την ορμητική ροή ενός καταρράκτη και κύρια στοιχεία την ένταση, τον δυναμισμό, τη δροσιά και την πολυτέλεια του υγρού στοιχείου. Ο κορυφαίος Έλληνας chef ανταποκρίθηκε με τον πιο ευφάνταστο τρόπο στο υδάτινο κάλεσμα του σχεδιαστή δημιουργώντας έναν γευστικό καταρράκτη με έντονες, διαφορετικές αλλά απόλυτα συμπληρωματικές γεύσεις και υφές και πρωταγωνιστή ένα ψάρι που έπαιζε στον αφρό! Ο Κώστας Αθανασίου ανέλαβε το κυρίως πιάτο της βραδιάς εμπνεόμενος από την συλλογή Fall/Winter 2017-18 που ο Σωτήρης Γεωργίου συνέθεσε ειδικά για την εκδήλωση. Με κυρίαρχο θέμα του το στοιχείο του αέρα, ο σχεδιαστής παρουσίασε μία συλλογή που έδινε την αίσθηση του άυλου μέσα από την αντίθεση ορατού/αοράτου, γεμάτη αντικομφορμιστικά στοιχεία, όπως τα ιδιαίτερα drousers του, τονίζοντας την ελευθερία της κίνησης. Σε απόλυτη αρμονία, ο Κώστας Αθανασίου τόλμησε μία γευστική αλλά και οπτική ανασύνθεση της γης. Το «Αμερικάνικο μοσχαρίσιο φιλέτο black Angus, μαγειρεμένο σε κενό αέρος, επάνω σε ένα «χώμα» κρεμμυδιού και μυρωδικών, φθινοπωρινές ρίζες, πουρέ από πατάτες με λευκή τρούφα μέσα σε τραγανή ζυμαρένια κρούστα και γλάσσο από σάλτσα Αγιωργίτικου κρασιού» του executive chef του Hilton περιείχε με τον πιο ρεαλιστικό και ταυτόχρονο υπερρεαλιστικό τρόπο όλα τα επιμέρους στοιχεία της γης, χώμα, κορμούς, ρίζες, καρπούς και άνθη, δημιουργώντας το κατάλληλο «έδαφος» για τις αέρινες δημιουργίες του σχεδιαστή. Παράλληλα, ο Στέλιος Παρλιάρος έκλεισε γευστικά την εκδήλωση με μία «Κρέμα βανίλια Ταϊτής με σμέουρα, μπανάνα Fyffes & καμένη μαρέγκα», ένα πιάτο χαρακτηριστικό της ευφυίας του, που συνοδεύτηκε ιδανικά από το dessert cocktail Negroni με γαρνιτούρα από φρέσκο ανανά Fyffes. Εμπνευσμένος από τη «λάβα» του σχεδιαστή και το στοιχείο της φωτιάς, ο pastry chef που έχει απογειώσει το επίπεδο της ζαχαροπλαστικής στην Ελλάδα, χρησιμοποίησε βανίλια Ταϊτής που παραπέμπει στην ηφαιστιογενή χώρα της προέλευσής της, για να δημιουργήσει μικρά λευκά ηφαίστεια περιτριγυρισμένα από αληθινές φλόγες, που μόλις «έσπαγαν» αποκάλυπταν μία επιπλέον έκπληξη, μία γλυκιά κόκκινη λάβα.
Η πρωτοποριακή αυτή σύμπραξη παρουσιάστηκε στο μοναδικά διακοσμημένο από τη Μυρτώ Πεζούλα της «Rtdeco» και τον Παύλο Ρουσιάκη του «Pavlos the Flower Workshop» ballroom του Hilton, με θέμα τα 4 στοιχεία της φύσης, εντυπωσιάζοντας τους εκλεκτούς προσκεκλημένους της βραδιάς, ένα πολύ ενδιαφέρον μείγμα από σημαντικούς εκπροσώπους της επιχειρηματικής ζωής της χώρας, λάτρεις της μόδας και της γαστρονομίας, αλλά και αγαπημένους καλλιτέχνες και παρουσιαστές.
Mε τη συμμετοχή τους στο «Taste the Fashion The 5th Element» στήριξαν παράλληλα το «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ» και πιο συγκεκριμένα τα εκπαιδευτικά του προγράμματα, που αποτελούν έναν από τους βασικούς πυλώνες των προγραμμάτων τόσο του Μαζί για το Παιδί όσο και των σωματείων-μελών του, και αγκαλιάζουν περισσότερα από 5.000 παιδιά κάθε χρόνο. Το Μαζί για το Παιδί ξεκίνησε να λειτουργεί στην Ελλάδα το 1996. Πρόκειται για μια ένωση μη-κερδοσκοπικών σωματείων και ιδρυμάτων, που εργάζονται για την ευημερία περισσότερων από 30.000 παιδιών κάθε χρόνο εκ των οποίων τα 10.000 σε συστηματική βάση. Κύριος στόχος της Ένωσης είναι να προσφέρει βοήθεια σε παιδιά και νέους που αντιμετωπίζουν την φτώχεια, την αναπηρία, την κακοποίηση και την αρρώστια. Το 2016 τιμήθηκε με το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών για την κοινωνική του προσφορά. Πιστή στο όραμά της για ένα δίκτυο αρμονικής συνύπαρξης και αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ των φορέων παιδικής προστασίας στην Ελλάδα, η Ένωση βοηθά, πλέον των μελών της, περισσότερους από 200 φορείς για παιδιά πανελλαδικά και έχει αναπτύξει μια σειρά καινοτόμων κοινωνικών προγραμμάτων με σκοπό να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και να διευρύνει, γεωγραφικά και ποσοτικά, το κοινωνικό της αποτύπωμα. Στα Σωματεία-Μέλη του Μαζί για το Παιδί ανήκει το Ίδρυμα «Η Παιδική Στέγη», το Ίδρυμα Κοινωνικής Εργασίας «Χατζηπατέρειον» – Κ.Α.Σ.Π., η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών, η «Πνοή-Φίλοι Εντατικής Θεραπείας Παιδιού», οι «Φίλοι του Παιδιού», οι «Φίλοι της Μέριμνας», η Πανελλήνια Ένωση Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη (Π.Ε.Α.Ν.Δ.), το Κέντρο Ειδικών Ατόμων «Η Χαρά» και το Σωματείο «Φίλοι του Θεοτόκος».
Φωτογραφίες: Studio Panoulis.