Ο chef Γιώργος Παπαγιάννης προτείνει 2 αγαπημένες του συνταγές: Λαζάνια γεμιστά και πατατοκροκέτες. Ο έμπειρος chef έχει εργαστεί σε γνωστά εστιατόρια στις Σπέτσες, τα Χανιά, το Μεσολόγγι και φυσικά στην Αθήνα, και πλέον επιμελείται το μενού στο εστιατόριο Σχεδία στην Αργυρούπολη.
ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΕ ΚΙΜΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ
Υλικά
Ι κιλό μοσχαρίσιο κιμά
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί
500 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 μελιτζάνες σε λεπτές φέτες
15 λαζάνια
2 φλ. τσαγιού τριμμένο τυρί (κασέρι –μοτσαρέλα )
1 φλ. τσαγιού τριμμένη φρυγανιά
½ φλ. τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα
Αλάτι -πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια ρηχή και πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τον κιμά χωρίς να ανακατεύουμε συνεχώς. Μόλις αλλάξει χρώμα προσθέτουμε το κρεμμύδι μαζί μα το σκόρδο μέχρι να μαραθούν. Κατόπιν ρίχνουμε το κρασί, τις ντομάτες και αλατο-πιπερώνουμε και τα σιγοβράζουμε για 20 λεπτά και στη συνέχεια ρίχνουμε το μαϊντανό.
Παίρνουμε τις μελιτζάνες μας, τις λαδώνουμε και τις ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά. Σε ένα μακρόστενο πυρίμαχο σκεύος λαδωμένο, στρώνουμε μια στρώση λαζάνια και καλύπτουμε με το 1/3 της σάλτσας του κιμά. Απλώνουμε τις μισές μελιτζάνες και το 1/3 του τσαγιού τριμμένο τυρί. Επαναλαμβάνουμε κατά τον ίδιο τρόπο τις υπόλοιπες στρώσεις και στο τέλος πασπαλίζουμε με την φρυγανιά και την παρμεζάνα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά.
Γκραντινάρουμε 5 λεπτά σε δυνατό γκριλ.
ΠΑΤΑΤΟΚΡΟΚΕΤΕΣ
Υλικά
3 μέτριες πατάτες
1 αυγό
Κίτρινο τυρί (edam)
5 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες
Ρίγανη
Αλάτι – Πιπέρι
Αλεύρι – Φρυγανιά
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και κόβουμε σε μικρούς κύβους τις πατάτες και τις βράζουμε για 5 λεπτά στην χύτρα (να κρατάνε λίγο να μην γίνουν σαν πουρές), στη συνέχεια τις πιέζουμε με ένα πιρούνι αλλά να μας μείνουν και μερικά κομματάκια πατάτας.
Κατόπιν προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και βάζουμε το μείγμα μας στο ψυγείο για να σφίξει ώσπου να μπορούμε να πλάσουμε ωραία τις πατατοκροκέτες.
Στη συνέχεια ανακατεύουμε το αλεύρι με την φρυγανιά και πανάρουμε τις πατατοκροκέτες. Τις τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν το χρυσαφί χρώμα και να γίνουν τραγανές.